От х:

Днес в x:

Учат жени на безопасно шофиране

Коли върху пазарски колички

Хасковска фирма реши да обучи служителите си на безопасно шофиране и нае специализирани инструктори от гръмко звучащата Safety driving academy. Така наречената „академия“ е създадена от бившия автомобилен състезател Димитър Илиев и преподава безопасно шофиране и начини за избягването на рисковете по пътя.
Съвсем логично курсът се ориентира предимно към служителките на местната фирма, за които колегите им смятаха, че имат по-голяма нужда от уроци по въртене на волана. По мнението им, споделяно и от повечето мъже, вграденият недостатък на системата жена-шофьор е в присъщата й склонност да пуска кормилото при проблем на пътя. Нещо което се случи и на Кристина Топалова /сн 3/, при първия и опит да преодолее зададения тестови маршрут. Наследилата я зад волана Айлия Юсуфова реабилитира нежния пол, макар и не без проблеми. А инструкторите й бяха погодили много такива.

Така например, оборудваха задните колела на опитните автомобили с „терлици“ напомнящи ходовата част на пазарски колички. 4-те им мини колелца завиваха в произволни посоки и симулираха /успешно/ движение на колата върху заледен участък от пътя. Задачата пред ученичките бе да задържат относително права траектория при заобикаляне на препятствия. Вместо това се получи нещо като дрифт, а приплъзването на задниците често стигаше до пълен оборот около и без това ошашавения шофьор. Реакцията на дамите бе в очакван стереотип - при първия признак за загуба на управление, скачаха на спирачките, което на лед е пагубно. Върху пазарски колички-също. Червените пумпали в центъра на обширния двор на Автото развеселиха силната половина, поседнала на кафе и сеир отстрани. Впоследствие дойде и техния ред за излагане. Само че майсторите предпочитаха да блъскат конусите /препятствията/ вместо да се въртят като балерини около тях.

Накрая всички вкупом показаха умения в газенето на пешеходци. Втората част от урока бе типично градското изпитание - някой да ти изскочи пред бронята.

Пред тестовия автомобил със зададена скорост от 50 км/час се хвърляше манекен, а водачът трябваше да избегне неминуемия сблъсък, за предпочитане с минимално влизане в насрещното. Балансът бе 1 сгазен, двама ранени и 3-ма забърсани пешеходци. Тези на отсрещния тротоар не се брояха. За да намалят касапницата, инструкторите свалиха скоростта доста под пределната градска и колите запъплиха с 30 км/час. Практиката показва, че по хасковските улици се прави точно обратното, а безумните понякога ускорения правят спасяването от инциденти при аналогични ситуации чиста утопия.

Накрая обучаваните успешно сертифицираха новите си умения. Доколко ще успеят да ги прилагат, е друг въпрос.

Идеята на обучителите бе, че гадости на пътя стават винаги, но не е зле инстинктът да бъде проигран. Избирането на двора на Автото за полигон не е случайно. От школото са се договорили някъде след ваканцията фирмата да представи открит урок пред гимназистите и поне малко да им даде основни умения за избягване на кризи по пътя. Защото там безсмъртни няма.

Г. Христов

И скачащи пешеходци, бяха част от изпитанията за обучаваните
Още в началото Кристина пусна волана
После обаче бе горда с получения сертификат
Айлия е вече обучена
Манекените нарочени за пешеходци
...изскачаха внезапно пред колите
Дори и с градска скорост обаче сблъсъкът не можеше да бъде предотвратен

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини