От х:

Днес в x:

Създават център за възрастни с деменция

Хората с деменция от домовете за възрастни в Хасковски регион ще бъдат изведени в център за настаняване от семеен тип. Засега обаче това е още идея, съобщи шефът на социалните в областта Стефан Манахилов. Държавната социална служба е започнала пълен мониторинг на всички 26 услуги, които се предлагат в региона като част от разпоредената национална проверка, уточни Манахилов.

В огледа са включени старческите домове в Хасково, Харманли и Ивайловград. Първоначалната констатация на социалните е, че сред всички настанени 146 души, в хасковския дом има 5-има с деменция. В другите два има по един. На директорите на социалните заведения са направени предписания за освидетелстване на хората и доказването на деменцията им от психолози.

От областната социална служба вече водят разговор с кметовете на общините за място, където да бъде създаден центърът. Той ще е с капацитет за 15 души. Манахилов уточни, че вече има набелязана подходяща сграда - пристройка към дома за възрастни хора в Харманли. Зданието е със сменена дограма и е в добро състояние. Идния понеделник Стефан Манахилов ще има среща с кмета на Харманли Михаил Лисков за центъра. Финансирането ще се търси през Фонд „Социална закрила“, но условието е за 10 % съфинансиране на общината, на чиято територия ще бъде изграден социалния дом.

Проверени са и центровете за психичноболни в селата Радовец и Пъстрогор. Инспекцията е оказала, че психичноболните жени в Пъстрогор живеят в добри условия, но за мъжете в дома в тополовградското Радовец са незадоволителни. В дома, който е в бивши казарми, има много влага.

Най-добрият вариант е да бъде изграден изцяло нов дом, смята социалният шеф. Манахилов уточни, че община Тополовград търси варианти за споразумение с Министерството на Земеделието, което има подходящ терен. Засега ведомството на Греков е предложило на общината парцела на цена 45 000 лв, но Тополовград не може да си позволи подобен разход. Затова се търси вариант набелязаната земя да стане общинска чрез замяна.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитър Кирев
    0 0
    19:15, 12 юни 2019
    Зсщо в Хасково Кенана има 2 дома за възрастни и единият не е подходящ за хора с деменция. И защо препращате далече възрастните кото имат нужда да са си в града. До кога ще продължава да се отказва от социалните служби в Хадково и кога Кмета ще се занимае с този проблем. Само хора с връзки здрави приемате а с деменция ги прсщате в хосписи срещу солидно плащане. Това не е ли престъпно.
Последни новини