От х:

Днес в x:

Разследват новобранци за рушвети в армията

Групи новобранци чаката реда си за разпит

Пълният състав на последните два набора в хасковското поделение 52 740 днес бе привикан пред военна полиция, за да дава обяснения във връзка със сигнал за рушвети при постъпване в армията. 95 млади войници, преминали успешно изпитите през май и ноември миналата година, се явяваха пред сградата на военното окръжие на ул. „Ком“ в Хасково, където влизаха в групи по 5-има при военен следовател. Никой от местните военни не коментира разпитите, а въпреки официалното запитване до Министерството на отбраната, отговор се чака вече 3-ти работен ден.

По неофициална информация е разследвана цялата старозагорска бригада. Поводът е жалба от кандидат-войничка, която кандидатствала за служба в Хасково, но била отрязана, въпреки че по думите й платила солидна сума. Жената броила пачките, защото тъкмо навършвала пределната възраст за постъпване в армията - 32 години.

Заради съмнението, че се кандидатства с пари, всички новобранци на Кенана получили призовки. Днес групички мъже и жени в камуфлажи унило търкаха бордюрите пред военното окръжие. Половината от тях заявиха, че нямат представа защо са извикани - били в отпуск, който бил прекратен предсрочно. Всички пък отрекоха някога, някъде да им са искали или да са давали пари. Повечето са кандидатствали и за други, освен хасковското поделение. Според източници, пожелали анонимност пък, жалбоподателката била от Ямбол, но кандидатствала за служба в Хасково.

Твърдението, че се влиза с пари в армията, ядоса командира на поделение 52 740 подп. Александров. Той е в Германия с част от кенанския батальон на съвместни учения с американската армия, но намери време по телефона да отрече категорично, че има рушвети за постъпване в армията. Ако някога имал такъв сигнал, щял да организира нещата така, че да закопчее и даващия, и вземащия.

Слуховете, че в армията се влиза с пари започнаха в последните години и се подхранват от масовия наплив на кандидати за униформа. Стига се до там, че за свободно място да се явяват по 10-12 души /235 кандидати за 20 места за Кенана през ноември - б.а./, докато съвсем доскоро всяко поделение в страната имаше десетки непопълнени щатове. Една от причините за засиления интерес са добре платените задгранични мисии, където според военния фолклор, за да те изберат под масата се плаща допълнително. Слуховете за подкупи избуяват след всеки изпит, когато остават стотици разочаровани кандидати. Никога обаче не се е стигало до официален сигнал. Досега.

Г. Христов

На някои им били прекратени отпуските
95 войници бяха извикани пред сградата на военното окръжие на "Ком"
Преминалите през мелачката се възстановяваха на припек
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ве
    велик е ...
    3 -1
    19:33, 28 мар 2014
    Наборните едно време бяхме 10000 по-добри и натренирани от сегашните къдрови келемета.Сулю и пулю дали по някой лев и влезли,а не могат 10 набирания да направят.Когато имаше наборни войници тогава България имаше армия ! Сега са събрани от кол и въже без никакви физически и умствени данни! Само гледат старшините и сержантите да ги покриват.Грозно но истина !
Последни новини