От х:

Днес в x:

Подраняват с месец пръскането срещу кърлежи

Пръскането на зелените площи е наложително през пролетта


Дезакаризацията на зелените площи в Хасково ще подрани заради топлото време. Вместо през обичайния месец май, третирането срещу кърлежи е предписано да се проведе през април, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Целта е да се избегне бум в популацията на опасните акари и съответно ухапванията на хора. Всяка година през пролетта случаите на кърлежовопреносимите инфекции нарастват главоломно. Фирмите за дезакаризация обаче изчакват да отминат дъждовете, за да не се обезсмисли пръскането. Заради меката зима и подранилата пролет обаче е немислимо да се чака още два месеца, предупреждават лекари. Вече има редица случаи на ухапани от кърлеж, а добрата новина е, че те не са стигнали до опасни инфекции. За първите два месеца от годината има съобщен само 1/един/ случай на кърлежовопреносима болест, който при това подлежи на допълнително уточняване. Съмненията са за лаймска борелиоза.

Хасково е епидемичен район на кърлежовопреносимите болести, като най-често срещаните са Лаймска болест и марсилска треска. От години не е имало случай на свръхопасната и с висока смъртност кримска хеморагична треска. Единични са случаите на Ку-треска.

Предпоставки за развъждането на гадините е високата популация на бездомни животни, най-често кучета и наличието на множество зелени площи - паркове, градинки и т.н. В Хасково имаме изобилие и от двете.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини