От х:

Днес в x:

Кандидат-студентки налитат на униформи, предпочитат морските

Напет моряк привличаше внимание към Военноморското във Варна


Кандидат-студентите все повече се блазнят от „униформените вузове“ а интересът прогресира най-вече у нежния пол. 12-класнички с видимо вълнение разучаваха възможностите за кандидатстване във военно-морското училище във Варна на днешната кандидат-студентска борса в читалище Заря. На нея свои щандове представиха 34 ВУЗ-а в страната, като сред най-посещаваните щандове бяха тези на двете военни и едното военноморско училище. Последното бе изпратил напет студент в моряшка униформа, което донякъде оправдаваше интереса на девойките. По-старите и реномирани ВУЗ-ове бяха наблегнали на преподаватели, сред които имаше дори и доценти.

Ловът на студенти бе неистов. На кандидатите се предлагаше розово бъдеще и все по-лесен вход за ВУЗ. Справка показа, че в един от най-старите и престижни университети, пловдивският „Паисий Хилендарски“ може да се влезе с матура в цели 200 специалности.

При това става дума за основополагащи науки. Без изпити може да се влезе във всички филологии, физика, математика, география, педагогика във вариантите ПУП и НУП. Достъпна с матура е и една от най-ценената през годините специалност - Историята, във всичките й производни-археология, културология, социология, политология и т.н. Всичко в Софийския е достъпно с матури с изключение на право, фармация и медицина. В интерес на истината трябва да се отбележи, че тук има допълнителна цедка – тези, които кандидатстват със зрелостни изпити, умножават оценката си с коефициент, който е по-малък в сравнение с коефициента на кандидатстващите с изпити.

Лесният вход обаче може и да не се окаже толкова лесен, защото по традиция в последните години, гилотината на матурите „обезглавява“ стотици кандидати. Стига се и до абсурда, някои успешно да издържат предварителните изпити през март-април, но после да ги застигне двойката на последващата през май зрелостна сесия.

Пристигналите на тълпи кандидат-студенти обаче тушираха с оптимизъм подобни мрачни сценарии. Това което ги интересуваше най-много бе балообразуването и най-вече достъпът с матури. Имаше обаче и такива, които държаха на стандарта. 12-класничката Кичка Палазова от ГПЧЕ заяви, че предпочита да се яви на изпит. Така щяло да се открои предимството в знанията й. Въпреки, че е в езикова гимназия, момичето ще кандидатства с математика и си бе заплюла Софийския университет. Приятелката и съученичка Божидара Димитрова пък не щеше да чуе за София. Момичето избираше ВУЗ по предпочитаните си градове - Пловдив и Варна. Освен чистите предпочитания изтъкна и един много практичен факт - през лятото можела да работи на морето. Пловдив пък бил по-близко и съответно по-евтин.

Г. Христов

Интереса на девойките бе видим
Божидара Димитрова ще надява униформа
Съученичката и Кичка Палазова ще пробива с математика
На щанда на Пловдивския имаше цял доцент
Други кандидати се насочваха към София

Мъдруване
По-голямо мъдруване
Предлагане
Меракът/за знания/ възраст няма
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини