От х:

Днес в x:

За втори път ВАС връща Иван Ванчев като окръжен прокурор

Прокурор Иван Ванчев

Отстраненият от длъжност окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев е възстановен като административен ръководител с решение на Върховния административен съд /ВАС/ от днес. Решението е на 5-членен състав и не подлежи на обжалване.

Хасковският окръжен прокурор бе отстранен от Висшия съдебен съвет на 26 юли 2013 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава Ванчев бе освободен не само като шеф на държавните обвинители, но и като редови прокурор. Като причина за отстраняването му бе посочено водено срещу него разследване за фалшива диплома за негов близък. В решението на върховните магистрати обаче пише, че няма данни срещу Ванчев да е било водено наказателно производство от общ характер.

На практика Ванчев ще се върне на работа като шеф само за около 2 месеца, тъй като вторият му мандат изтича през юни 2014-а, а по закон той няма право на трети. Предстои обявяване на конкурс за избор на нов окръжен прокурор.

През 10-те години начело на окръжна прокуратура в Хасково, това е второ отстраняване на Ванчев от поста. През 2011 г. той бе отстранен от длъжност по искане на предишния главен прокурор Борис Велчев. Причина за това бе уронване престижа на съдебната власт. Велчев дори бе поискал от Висшия съдебен съвет Ванчев да бъде уволнен дисциплинарно, но ВСС му се опъна и се задоволи да отстрани хасковския окръжен прокурор от поста. По-късно Ванчев бе възстановен с решение на ВАС.

Опитите на Haskovo.net да се свърже с Иван Ванчев, останаха неуспешни.

 

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини