От х:

Днес в x:

Година по-късно: Министерството се отказа от преврата в МБАЛ

Докторите Митрев/вляво/ и Близнаков оцеляха от политическата метла

Близо година след първия си опит министерството на здравеопазването се отказа окончателно от идеята за промяна в ръководството на хасковската многопрофилна болница. Днес се проведе общо събрание на акционерите на МБАЛ, което в присъствието на представител на МЗ утвърди състава на борда на директорите. Негов шеф остава д-р Валерий Митрев, изпълнителен директор - д-р Славчо Близнаков, а редови член д-р Тодор Пандов. Събранието увеличи, макар и минимално държавното участие в АД-то от 81.5 на 81.7 %. Нарастването на държавния дял е заради миналогодишните 160 хиляди лева, отпуснати целево за ремонт на хасковското Нервно.

Това е първото общо събрание след онова на 26 юни миналата година, на което трябваше да бъде подменен директорския борд на болницата. Съвсем изненадващо, предложението на принципала оставяше на поста назначеният по времето на ГЕРБ шеф на борда д-р Валерий Митрев, но махаше Пандов и Близнаков. Новината, до която Haskovo.net се добра ден преди общото събрание, взриви болницата. На следващия ден избухна спонтанен протест с участието на почти целия персонал на лечебното заведение, а горката пратеничка на МЗ бе заклещена в конферентната зала на болницата без възможност да си тръгне. След целодневни преговори дамата все пак бе „освободена“, а събранието отменено. Насрочването на новата дата висеше като дамоклев меч над привържениците на Близнаков, които и до днес държат на вратите на отделения и кабинети надписи с категоричното „Искаме си д-р Близнаков и д-р Митрев“. Близо година по-късно искането им бе най-сетне удовлетворено. Причината за тази небивала любов към ръководството бе, че по време на мандата на Митрев и Близнаков затъналото в борчове лечебно заведение си стъпи на краката. Бяха извършени мащабни ремонти на отделенията, откриха се нови, включително и несъществували досега в Хасково отделения, закупи се модерна апаратура, а заплатите на лекарите скочиха.

Единствените, които проявиха умерен оптимизъм от развоя на нещата, бяха самите директори. „Това не ни гарантира нов мандат, всяка година могат да се свикват общи събрания. Има и извънредни такива“, коментира д-р Близнаков. Към момента обаче няма индикации в близко бъдеще акционерите да бъдат свиквани отново.

Г.Христов

Опитът да бъдат свалени миналата година предизвика безпрецедентен бум в болницата
Пратеничката на МЗ Благовеста Янева бе заклещена в конферентната зала
В протеста се включиха стотици лекари и сестри
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини