От х:

Днес в x:

Запечатват „Балко“ по донос, блокират 15 хил. пакета макарони

Веселин Василев смята, че акцията срещу него е поръчкова

Хасковската фирма „Инвест Мели БГ“ ООД, наследник на бившата „Балко“, бе атакувана от инспектори в Българската агенция по безопасност за храните и затворена след констатиране на сериозни нередности в предлаганата продукция. От разпространение били спрени 14 463 броя опаковки с фиде, юфка и макарони, за които е установено че не отговарят на наредбата за етикетиране на продукта. На собственика Веселин Василев е разпоредено незабавно изтегляне от търговската мрежа на вече пласираните продукти, които подлежат на преетикетиране заедно с вече стопираните количества. Междувременно обектът на бул. „Съединение“ е спрян от експлоатация, както са спрени от реализация всички произвеждани там тестени храни, до отстраняване на несъответствията. На фирмата е наложен акт за установяване на административно нарушение. Размерът на глобата все още не е оповестен.
Мащабната акция е била извършена от софийски инспектори на БАБХ по сигнал на „скрит клиент“ съобщава официалният сайт на Агенцията.


Потърсен за коментар Веселин Василев заяви, че това е поръчкова история, с цел да бъде отстранен от пазара. Продуктите, които произвеждал, били на ишлеме, а техен собственик е предприятието „Зърнени храни“ Хасково. Задачата на „Балко“ е била само да произведе исканите количества, а реализацията им на пазара била работа на собственика. Според ужиления бизнесмен в основата на проблема е марката на произвежданите храни. „Това са продуктите на бившата „Загария“ Стара Загора. От три месеца обаче те имат нов собственик, който си иска правата на марката. Настоящият им притежател /намекът бе за „Зърнени храни“ / обаче не им я връща. И накрая мен ме отстраняват от пазара“, завърши разпалената си реч Василев. По думите му претекстът бил смешен - на опаковките с макарони нямало посочен адрес на производителя, въпреки, че надлежно е указан телефон, имейл и име на фирма. Всичко това на изисквания български език.

Посоченият за собственик на запорираната храна управител на "Зърнени храни" АД Тодю Тодев също настоя, ча акцията е поръчкова. Той уточни че Хлебозавод АД Хасково, чийто директор е, държи правата на марката "Загария" които извоювали в съда, а на "Зърнени храни" е възложено производството и пласмента на стоката. Новият собственик на "загария" всъщност бил купил само завода, но не и марката. Точно за това използвали подобни мръсни прийоми за разчистване на пазара. Тодев обяви че ще обжалва акта и ще съди не само конкурентите си, но и инспекторите от БАБХ-София, които са му наложили глобата.

Междувременно затвореният производител Веселин Василев подготвя писмо до БАБХ в което обещава, че няма да произвежда продуктите на „Загария“, за да свали Агенцията запора върху цеха му.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини