От х:

Днес в x:

До днес безработните се осигуряват за здраве за януари, режат ги при три пропуска

Безработните лица, които не получават обезщетения в Бюрото по труда, студенти над 26 години, които не работят, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски или тютюнопроизводители, трябва до днес да внесат вноската си за здраве, ако искат да бъдат осигурени за януари. По Кодекса за социално осигуряване, самоосигуряващите лица трябва да внесат вноската си до 25-то число на месеца, следващ месеца за който се осигуряват. Иначе увисват пред здравната система с 1 месец, а когато станат повече от три в рамките на последните 3 години, губят здраво-осигурителните си права.
И тази година размера на вноската се запазва - 16.80 лв на месец.

От НАП в Хасково напомнят, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в офисите на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава еднократно в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възниквало задължението за осигуряване. Така, ако от 1 януари трябва да се осигурявате здравно сами, то до 25 февруари следва да подадете декларация образец 7.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез безплатната електронна услуга на НАП – „Справка за здравноосигурителния статус“. Същата справка може да се направи и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите пък могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 година до сега.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини