От х:

Днес в x:

Британци на сафари край Крумовградско

Срещат ни с хиени и диви коне край Крумовградско.

Истинско сафари се организира в България, и то не къде да е, а сред прелестите на Източните Родопи. Това разказа пред "Новинар" Михаела Кирчева, която се занимава с алтернативен туризъм по българо-холандския проект „Новото тракийско злато”.

Тя обясни, че това е най-новият туристически проект за страната ни, който предвижда организирани турове из прелестите на планината и наблюдение на диви изчезващи видове животни в естествената им среда.

"Британците и германците са сред най-големите фенове на Родопите и очакваме огромен интерес от тяхна страна. Разбира се, българите също проявяват интерес към новите туристически планински маршрути", коментираха туроператори. Ентусиастите, избрали новата екзотична дестинация, ще могат да се запознаят отблизо с куп диви животни.

Така например, ако отскочим до изоставеното крумовградско село Сбор и по-точно до местността Патроника, ще можем да видим с очите си, на метри от нас, стада късороги говеда. Добичетата няма да могат да ни уплашат или наранят, защото ще ги наблюдаваме от специално изградени за целта укрепления. От скривалищата ще станем свидетели и на обилното похапване на хиените.

През панорамни стъкла ще можем да видим всяка секунда от пира им. Освен хиените и говедата в областта ще се срещнем и с благородни елени, зубъри и диви коне.

Освен досега с природата озовалите се в някоя от петте общини, включени в проекта - Кърджали, Крумовград, Ивайловград, Маджарово и Стамболово, ще могат да се потопят и в забравената българска традиция на направата на домашен хляб.

Интересът към месене на самун в автентични условия е предимно от чужденци, разказаха туроператори. Британци, германци и холандци запретват ръкави и си правят собственоръчно български хляб, който носят у дома.

Любопитни за чужденците са и посещенията в биоферми, където могат да проследят как млякото и сиренето стигат от стопанството до трапезата. Хитово за селски туризъм е Тополово, където екскурзиантите остават очаровани от здравословната и вкусна храна.

Източник: http://www.novinar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини