От х:

Днес в x:

Обвиниха 4-ма за трагедията в Крумовград

Окръжна прокуратура Кърджали повдигна обвинение срещу четирима от задържаните за смъртта на трите деца, които загинаха при взрива в Комплекса за социална дейност в Крумовград. Това съобщи окръжният прокурор Светлозар Лазаров.

Обвинен в убийството на трите деца са парнаджията на комплекса Хамди Али. Обвинението срещу него е по член 338 от Наказателния кодекс. Обвинение е повдигнато и срещу бившият директор на дома Светослав Дейов и двамата възпитатели, работело в социалното заведение. Срещу тях е повдигнато обвинение по член 123 за професионална непредпазливост за причинена смърт на повече от едно лице. По тези членове от Наказателния кодекс законът предвижда от 5 до 15 години затвор.

Прокуратурата ще поиска и 72 часа задържане под стража на синът на парнаджията и приятелят му.

Шестима бяха задържани, след като в събота вечерта, бомба уби три деца на 13,15 и 16 години в комплекса в Крумовград. Убитите деца са получили детонатора от парнаджията като заплащане за това, че са работили на нивата му. В мазето на парнаджията бяха открити сандъци с взривове. Самият парнаджия при задържането се самонарани с джобно ножче в корема и е настанен в болница.

Днес в Крумовград е обявен ден на траур. Няма информация кога трите момчета ще бъдат погребани, тъй като все още телата им не са освободени от моргата в Кърджали.

Същевременно стана ясно, че смъртта на трите деца в социалния дом в Крумовград е причинена от взривател от противотанкова мина с детонатор. Това каза за БНР заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Екип от министерството ще провери как мината е попаднала в ръцете на парнаджията на социалния дом. 

„Група от министерството ще работи в Хасково, там са документите от поделението, за да проверим къде са съхранявани, каква е отчетността, какви видове и количества е имало на територията на Крумовград", каза заместник министърът. 

Радев уточни, че поделението е закрито и безусловно ще се търси отговорност. Вече е направена връзка с бившия командир на поделението - полк. Марко Петров. 

"Всички, които са свързани със съхранението на опасните изделия, ако се установи, че наистина така се е случило, на всички ще бъде търсена отговорност", е категоричен заместник-министърът на отбраната. Радев допълни, че в Българската армия има строга отчетност на всички боеприпаси и въоръжение, така че, със сигурност ще се установи къде е било въпросното устройство.

Министърът на отбраната Николай Младенов коментира, че през последните години е имало занижен контрол при съхранението на боеприпаси. По думите му фирми без лиценз са извършвали унищожаване на боеприпаси. 

Поделението в Крумовград, за което се подозира, че оттам може би са дошли боеприпасите е закрито 1999 - 2000. Дълго време е имало нарушение, но това безхаберно отношение към старите боеприпаси няма да продължи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини