От х:

Днес в x:

Ден на траур в Крумовград за трите загинали деца

В Крумовград днес е ден на траур в памет на трите момчета от комплекса за социални услуги, загинали в събота при взрив на военен боеприпас. Децата са на 13, 15 и 16 години.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед обясни, че грижата от общината е разделена в две посоки - да се поеме организационната част - връзката с родителите и погребенията на децата.

Втората посока е да се окаже помощ на децата от дома. С тях работят четирима детски психолози и психиатри.

Вероятно погребенията на децата ще бъдат днес. Изчаква се решението на родителите на загиналите. Общината ще окаже финансова и организационна помощ на семействата на загиналите деца, посочи Себахам Мехмед.

Кметът благодари за помощта на Агенцията за социално подпомагане и на социалното министерството, за това че са се отзовали много бързо.

Във връзка с трагичния инцидент в неделя бяха задържани шест души. При обиска на един от задържаните в крумовградския квартал "Изгрев" бе открит арсенал от взривни устройства.

Снощи един от арестуваните - бивш военен, е бил пуснат заради здравословни проблеми. В дома на единия от арестуваните - парнаджия в близката до центъра детска градина, е открит цял боен арсенал. Днес в дома му сапьори ще обезвреждат намерените там боеприпаси.

При задържането на Хамди Али Мустафа той направил опит да се самоубие. Настанен е в болницата в Кърджали без опасност за живота. Мъжът е бил близък със загиналите деца, които са му помагали. Предполага се, че задържаният е дал на децата предмет, приличащ на говорител от тонколона.

Има и версия, че децата са се добрали до боеприпаси, изнесени от вече затвореното военно поделение в Крумовград. От вчера директорът на Центъра за социални грижи и двама от възпитателите са уволнени. Интернатът се ръководи от временно изпълняващ длъжността.

Психолози работят с 22-те деца, станали свидетели на ужасната трагедия. Министърът на социалните грижи Тотю Младенов разпореди засилване на мерките за сигурност във всички социални домове в страната. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини