От х:

Днес в x:

Отвличан от Доктора пази жената на посланика ни в Рио? Преглед на националния печат

„24 часа": Отвличан от Доктора пази жената на посланика ни в Рио?

Милослав Кръстев, прочут като главен свидетел срещу Иван Тодоров-Доктора и като полубрат на Фатик, е засечен в апартамент на българското посолство в Рио де Жанейро. Там се е представял за агент на българските тайни служби и лична охрана на съпругата на посланика в Бразилия Николай Цачев.

„Труд": Военна мина уби трите деца

Необезопасена стара военна мина с взривател е убила трите деца от социалния дом в Крумовград. Тя се задействала в събота към 14 ч и убила на място 15-годишния Дженгиз Джемал. Неговите съквартиранти Дженгиз Халми (13 г.) и Сунай Мухтар (16 г.) починаха в болница от раните си.

Трите деца мислели, че свързват с жици високоговорител към малка тонколона за музикалната уредба. Те взели взривателя от двора на парнаджията Хамди Али. Когато полицаите отишли да го арестуват, той извадил джобно ножче и се намушкал в корема.

"Има информация, че лице, което е било служител на военното поделение в Крумовград, е изнасяло противотанкови мини", съобщи вътрешният министър Цветанов.

„Труд": 30 телефонни разговора за киселината по Христина

Поне 30 пъти разговаряли по телефона помежду си поръчителят и извършителят на атентата с киселина срещу студентката Христина, научи вчера "Труд". Разкритието от телефонните разпечатки разобличило бившия приятел на момичето, който отричал да знае за злодеянието.

"Много по-ефективна щеше да бъде нашата работа, ако можехме незабавно или в рамките на 24 часа да видим телефонните разпечатки. Затова лично аз поисках от министър Цветан Цветанов да разговаря с мобилните оператори по този въпрос", каза вчера шефът на ОДП-Благоевград комисар Константин Титянов. Той обясни, че ако операторите били предоставили, без да се бавят, данните за разговорите на поръчителя, то извършителят щял да бъде заловен за часове. Криминалистите обаче ги получили на третия ден и престъпникът бил арестуван чак тогава. През това време той е имал възможност да се укрие у нас или да избяга зад граница.

„Стандарт": Спешно отделение във всяка болница

Всяка болница вече ще трябва да има спешно отделение. То ще предлага неотложна помощ нонстоп през цялата седмица. Това е една от промените, залегнали в здравната реформа, която стартира след Нова година. Болниците ще бъдат разделени на три нива според услугите, които предлагат. 15 от тях ще бъдат високотехнологични и ще поемат пациентите с тежки и сложни заболявания. Друго правило ще сложи край на гастролиращите доктори. Медиците ще имат право само на един основен трудов договор с държавна, общинска или частна болница, гласят промените в Закона за здравето. Ще бъде въведена и единна тарифа на прегледите, консултациите и операциите.

Реформата бе посрещната на нож от ръководството на докторската гилдия. Аз съм министър на всички българи, а не на лекарския съюз, контрира здравният шеф Божидар Нанев.

„Стандарт": Нощна стража за Тагарински

Марио Тагарински се превърна в най-търсената личност в държавата. Депутатът, който напусна в петък групата на Яне Янев в парламента, още е в неизвестност за бившите си съпартийци. Затова лидерът на РЗС организира вчера нощно бдение пред дома на парламентариста в София. "Димитър Абаджиев планира бдението, за да се видим все пак с Тагарински. Не го намерихме, не знаем къде е", обясни за "Стандарт" Янев. В специална декларация от РЗС съобщиха как се опасяват, че Тагарински е подложен на "шантаж, физически тормоз или психотропно въздействие, под чието влияние да осъществява неосъзнати действия".

Янев възнамерява и да даде случая с депутата на Конституционния съд. Това заяви за "Стандарт" експертът по сигурността към РЗС и бивш служител на ДАНС Рашо Зайков.

"Доколкото знам, господин Янев възнамерява да даде случая с Марио Tагарински на Конституционния съд. Процедурата обаче няма да е кратка и преди това вероятно ще се обяви официално разпадането на групата на РЗС в парламента", заяви Зайков. От своя страна Янев обяви, че "РЗС е факт в парламента и съществува като група". Зайков коментира още, че депутатът Тагарински не е жертва на политическо отвличане, както твърди Янев, а на "политическо инженерство". "Не коментирам кой стои зад машинацията, но си спомнете думите на вицепремиера Цветан Цветанов и как те станаха факт часове след като той спомена, че един да напусне РЗС, и групата се разпада", намекна Зайков.

„Монитор": Парнаджия "взривил" децата от Крумовград

Парнаджия е основният заподозрян за внасянето на взрива в социалния дом в Крумовград, съобщиха вчера от прокуратурата. 54-годишният Хамди най-вероятно е дал на трите деца детонатор от военна мина. Устройството прилича на тонколона и ако хлапетата са се заблудили, може да са я закачили за тока, предполагат разследващите. Взривът избухна в събота към 14,45 часа в една от стаите на комплекс за социални услуги в Крумовград. Загиналите Джингиз Рушен, на 13 години, и Сунай Кеазим, на 16 години, са от селата Пелин и Зиморница, а Джингиз Джемал - 15-годишен, е от момчилградското село Соколиново. Парнаджията Хамди е направил опит да се самоубие в момента, когато полицаи поискали да го отведат в участъка за обяснения. Той извадил джобното си ножче и го забил в корема си.

„Монитор": Велосипеди под наем до метрото

Велосипеди под наем, с които хората да се придвижват от кварталите до спирките на метрото, планират да пуснат в София. За целта ще бъдат изградени алеи по ключови улици, а на паркингите до подземната железница ще бъдат монтирани и специални стойки за колела. От дирекция "Архитектура и градоустройство" са поискали в бюджета за 2010 г. да бъдат заложени 2 млн. лв. за прокарването на пътеки за велосипедисти.

„Монитор": Продават картина на Моне за 3975 лв.

Картина, "индивидуализирана" като "Разходка в имението" на френския импресионист Клод Моне, е обявена за продан при начална цена 3975 лева от столичния частен съдия-изпълнител Стоян Якимов. Обявата е в сайта на камарата на частните съдебни изпълнители, а самият търг започва на 9 декември сутринта и ще продължи до пет вечерта. Платното със спорна автентичност е било прието действително като картина на французина от банка като обезпечение по кредит от 319 170 щатски долара. На 5 юли 2002 г. фирма "Идема" ООД изтеглила заема за луксозен трактор, а "оригиналният Моне" станал обезпечение за вземанията на банката.

„Дума": БЛС снема доверието си от здравния министър

Българският лекарски съюз (БЛС) снема доверието си от здравния министър и напуска преговорите за Национален рамков договор 2010. Това заяви вчера председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. БЛС вади и своите представители от преговорите за подписване на Национален рамков договор за 2010 г., добави той.

Снемането на доверието не означава, че искаме техните оставки - нека те сами да решат дали могат да останат на тези  постове, казаха представители на БЛС. Новото правителство няма ясна стратегия за развитие на здравеопазването, в системата цари хаос, от който страдат и пациенти, и лекари, каза още Райчинов. Всеки прави каквото си е наумил без съгласуване между институциите, посочи Райчинов.

„Сега" : Фирмите ще плащат до 2000 лв. глоба за закъснял болничен лист

Държавата прави пореден опит да ускори изплащането на болнични листове, като въведе глоба за работодателите. Осигурител, който не представи в срок документи за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност, трудоустрояване и майчинство, ще се наказва с имуществена санкция или глоба от 500 до 2000 лв. За виновното длъжностно лице санкцията е от 100 до 1000 лв. за всеки отделен случай.

Това предвижда поправка в Кодекса за социално осигуряване, приета от парламента заедно с бюджета за общественото осигуряване за 2010 г. "Много работодатели закъсняват с предаването на болничните листове и се надяваме така да ги мотивираме да не го правят", коментира за "Сега" управителят на НОИ Сотир Ушев.

„Дневник": Тагарински не отвори вратата на РЗС

Двадесетина представители на РЗС начело с Димитър Абаджиев се опитаха да посетят дома на Марио Тагарински следобед на бул. "Дондуков" и да се срещнат с него (след като предварително информираха медиите за това), но никой не им отвори входната врата.

След няколко опита на Абаджиев да се свърже с него по телефона, накрая Тагарински му отговори и двамата проведоха кратък разговор, разменяйки реплики. Абаджиев го призова, ако има достойнство, да застане пред избирателите и да даде обяснение за постъпката си. Доскорошният депутат от партията на Янев отговори, че не е кукла на конци.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини