От х:

Днес в x:

Легенда пожела да го изгорят и разпръснат

Еньо Вълчев/вляво/ заедно с друга легенда на борбата Димо Костов


Легендата на българската борба Еньо Вълчев бе изпратен от хиляди в последния си път на гробищата в Бояна в София. Да се прости с олимпийския и световен шампион бе дошъл елита на българския спорт, начело с иконите в борбата Боян Радев и Валентин Йорданов. Първите съболезнователни телеграми до близките на бай Еньо пък отправиха кметовете на Симеоновград Пейчо Стайков и Димитровград Иво Димов. Именно в тези два града Еньо Вълчев основа школите по борба, които са сред водещите в България. Съболезнования пристигнаха и от чужбина. Еньо Вълчев е тачено име по света, като през 2005-та година дори бе приет в "Залата на славата" на световната борба в Оклахома (САЩ).

Погребението на Еньо Вълчев всъщност се превърна в поклонение. Легендата не бе изпратен под земята, защото негово последно желание било тялото му да бъде изгорено, съобщи дългогодишният му съратник и приятел, треньора Росен Бонев. Идеята била част от праха му да бъде разпръсната над родината, а друга да се върне в родния дом. Еньо Вълчев е роден в старозагорското село Полски Градец на 4-ти януари 1936-та година. Отиде си на 15-ти февруари от инсулт.

В кариерата си е спечелил пълен комплект олимпийски медал, начело с титла от Токио 1964-та. Световен и двукратен европейски шампион.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини