От х:

Днес в x:

Турция ни връща имот за 200 млн. евро в Истанбул

Имот на българската екзархията, който се намира в престижния истанбулски квартал "Шишли", се връща на българската православна община в града. Цената на имота в момента е 600 милиона турски лири, което се развнява на близо 200 милиона евро, обяви зам.-шефът на Камарата на брокерите на недвижими имоти в града Низаметтин Аша, пише "Стандарт".

Турските медии цитират Васил Лязе - председател на Управителния съвет на фондация "Български православен храм Св. Стефан в Цариград", според който вече има договор с фирмата "Таш Япъ" в споменатия парцел да се строи срещу дял от сградата. "Ако проектът се реализира, ще имаме доходи от наеми. Когато спечелите от тотото, нали си мислите какво да правите, в момента сме в това положение", казва Лязе.

Новината за връщането на "златния" имот е потвърдена и и от дирекцията по вероизповеданията в лицето на Емил Велинов. Той уточнява обаче, че не е запознат с подробности за намеренията на българската църковна общност в Истанбул.

Делата за връщането на екзархийската собственост в града на Босфора се точеха с години, докато проблемът бе решен чрез закон, приет от турския парламент. Според него се възстановяват имотите на всички немюсюлмански вероизповедания в Турция.

През 2012 година стана ясно, че южната ни съседка ще възстанови собствеността на 7 екзархийски имота на българската православна общност в Истанбул, подобно на претенциите към Главното мюфтийство към вакъфските имоти в България, които предизвикаха бурна полемика и протести у нас.

Имотите в Истанбул, върху които бе съобщено, че ще бъде възстановена българската собственост, са сградата на Метоха, гробище и няколко парцела в престижните квартали "Шишли" и "Бешикташ".

Източник: http://www.kmeta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини