От х:

Днес в x:

Гражданин* предотврати ромска кражба в Хасково

През зимния сезон има бум на кражби на акумулатори

Хасковлия предотврати ромска кражба от паркиран камион на бул. Васил Левски. Група мургави от съседната Махала пробвала да обере паркираното возило снощи около полунощ. Благодарение на навреме подадения сигнал полицията предотвратила кражбата. Ромите обаче са избягали.

Случаят вероятно би попълнил полицейския бюлетин с неразкрити кражби ако Янков* не проявил будно гражданско самосъзнание. Към 23.45 той забелязал 5-6 роми навъртащи се около тир с хасковска регистрация, спрян около „Васил Левски №1/човекът уточни, че не е сигурен в адреса, но било в отсечката между бензиностанция Шел и детелината/. Макар групата да била на десетина метра от паркираното возило, Янков се усъмнил че замислят нещо. Вместо традиционното хасковско „еб*л съм му майката“ решил да не подминава, а да проучи случая. Направил си експеримент - спрял и извадил мобилния си телефон. Това било достатъчно ромите да се разбягат „като зайци“ в посока Махалата. Янков звъннал на полицията и когато тя дошла, се оказало че акумулатора на тира е бил почти свален. Имало и други демонтирани неща. Крадците прекратили заниманието си като видели минувач и се дръпнали настрани в очакване той да отмине незаинтересовано. И повечето вероятно биха сторили точно това.

„Не че кой знае какво е станало, но все пак е главен булевард и не съм аз човека, който да предотвратява кражби. Мястото е отлично осветено и всеки патрул би забелязал какво става “ коментира Янков.

Скромността към собственият му принос, обаче влиза в противоречие с практиката. Дори и при двойни патрули или както е в случая с жандармерия в Хасковско от понеделник насам, броят на разкритите или предотвратени до момента кражби е повече от скромен. По признанието и на самите полицаи, ефект в борбата с престъпността има при активно сътрудничество от страна на гражданите. Много хасковлии обаче предпочитат „еб*л съм му майката“, вместо да си правят труда с жалби и сигнали.

* Не изписваме името на хасковлията от съображения за неговата сигурност

*Гражданин -субект на права и задължения спрямо обществото, независимо къде живее

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини