От х:

Днес в x:

Поляк-благодетел буни бежанците, спират ги 50 полицаи

Полякът Мачей Паста/със зелената блуза/ надъхва бежанците

Полякът Мачей Паства разбунтува близо 200 бежанци от лагера в Харманли в чест на визитата на премиера Пламен Орешарски. Мачей, който стана известен миналия месец с благотворителната си акция за бежанците в България, сега явно се изявява като учител по демокрация. Той бе организирал стотици, предимно чернокожи, кюрди и афганистанци, които първо се сбиха а после заскандираха срещу лагера, България и полицията. Тълпата бе озаптявана от над 50 униформени полицаи от Хасково и Харманли, които в един момент изградиха с телата си жива верига. Пред фронта на множеството, развяваше къдри полякът. После започна да дирижира скандирания Stop ignore us /спрете да ни игнорирате-англ./, насочени към официалните лица. Атмосферата бе заразила и подопечните му. Няколко жени спряха част от репортерите, а при опит на последните да се откачат, ги задържаха със сила и категоричното You must listen /Трябва да слушаш/. Това, което трябваше да се чуе, е познато - държавата не се грижи за тях, условията са ужасни, държавата им дава по 65 лв. на месец, които не стигали, а хората мизерствали. Държали ги като затворници месеци наред, без да им оправят документите. Един от недоволните, чернокож младеж от Руанда, се оплака лично на Орешарски, че от две години само го местят от лагер в лагер, а негови сънародници висели в тях по 7 години. Оказа се обаче, че Руанда няма посланик в целия Балкански полуостров и изясняването на самоличността на бежанците оттам е почти невъзможно.

За отбелязване е, че сред бунтовниците почти нямаше сирийци. Някои от тях се разграничиха от протестиращите чужденци, като красноречиво заявиха: „срамота е“, посочвайки ремонтираните корпуси на бившия механизиран батальон, където са настанени хората. Бежанците са разделени на мъже, семейства и самотни майки с деца, в различни сгради. Стаите, макар и неугледни откъм фасада, са излъскани вътре, с нови легла, завивки, конвектори и ламиниран паркет. Ежедневно се осигурява топла храна от върховния комисариат на бежанците, медицинска помощ от България, плюс тонове помощи от цял свят.

Хората на Мачей не бяха съгласни, дори обявиха, че част от раздаваната им храна била с изтекъл срок на годност. После се оказа, че изтекла е годността именно на част от продуктите, донесени от поляка.

Паста бе в България на 20-ти януари тази година, когато със своя приятел Майкъл Боркиевич докараха със собствен транспорт над 20 тона дрехи, обувки и играчки, както и 5 тона хранителни продукти. Те били събрани чрез социалната мрежа Фейсбук от цяла Европа. Майкъл е вече във Варшава, но Мачей, който бил от Познан, останал и вече от цял месец живее тук, като всеки ден е в лагера. Това била втората му визита сред бежанците в Харманли и е потресен от лошото отношение към тях. Организирал ги да се борят за правата си, като ежедневно показвал мизерията в личния си сайт.

Г.Христов

...и ги дирижира за скандирания
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини