От х:

Днес в x:

Шефът на тировете-щурмоваци: Пияни блокират незаконно ГКПП

Пияни водачи блокират незаконно българо-турската граница. Това заяви Сунай Мустафа Караасан, собственик на пещерската фирма „Доан 69“, чиито камиони тази сутрин се опитаха да пробият с фронтална атака блокадата на граничния контролно-пропускателен пункт. В мелето около 3.30 - 3.45 сутринта пострадаха пешеходци, коли и нервите на цяла смяна Гранична полиция. 9 коли на Доан пробили в пункта и едва били спрени от ченгетата. В същото време пък хората на Сунай се сбили с протестиращите, които ги смятали за провокатори и стачкоизменници.
Пещерският превозвач не им остана длъжен. „Нападнаха ни пияни и озлобени хора. Замерваха колите ми с камъни, изпочупиха стопове, брони, стъкла. Те осъществяват незаконна блокада. Откъде накъде ще ми спират - имам валидни разрешителни“, разпалено обясни Караасан. В Турско също имал заклещени шофьори, но по думите му те нямали проблем да преминат през турския пункт Капъ Куле, но ги спирали в българско. А тировете му в Турско били натоварени със зеленчуци, които започнали да се развалят. Общо 23-24 коли на „Доан 69“ били стопирани от двете страни и на шофьорите им писнало. Заплашили работодателя си да заключат колите и се върнат по родните си места.


А Доан била законна, защото разполагала с ценните сент разрешителни и можели да преминават свободно. Малките превозвачи обаче разчитали на еднократки, които в момента са невалидни. За да спрат и едрия бизнес, от понеделник малките фирми поставиха пред граничния пункт тир, застанал напреки на пътя.
Понеже Доан е сравнително голяма фирма, с над 75 камиона, опитът за пробив се тълкуваше като провокация. Часове след инцидента юмручната саморазправа между стачкуващи и изменници висеше на косъм. От съображения за сигурност 9-те пробили тира си стоят вътре в пункта заедно с водачите. Оказа се, че и двете страни са били леко развеселени. Един от шофьорите на Доан бил с 0.51 промила и книжката му била веднага отнета, съставен му е акт. „Той не караше в момента, управляваше трезвен шофьор“, защити човека си Караасан и отново акцентира върху пияните опоненти. Оказа се че има право. Двама пешеходци пробвали да спрат колоната тирове с телата си, са били почерпени съответно до 0.44 промила и впечатляващите 1.44. В ЗДвП обаче не е наказуемо да си пиян пешеходец, затова ченгетата го глобяват за неправилно пресичане. Което е било и факт.


Превозвачът от Пещера даде интересна интерпретация за глобата си, за неизпълнено полицейско разпореждане. Според него водачите му бягали от градушката от камъни и заплахите за линч и затова навлезли вкупом на пункта.
Караасан изрази подкрепа за недоволните превозвачи, но пък заяви, че заради тях губи много пари, без да е виновен. „Всеки месец дължа 38 хиляди лева за заплати и осигуровки, а стоката се разваля в камионите. Лизингите ми вървят, какво трябва да правя“, завърши той.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини