От х:

Днес в x:

Жандармерия погна кокошкарите, Узунджово първо

Жандармерия и пътен патрул погна битовата престъпност в Узунджово

Жандармерия от Кърджали и полиция от Хасково погнаха от днес битовата престъпност по селата в региона. Няколко десетки полицаи от областната дирекция и съответния брой служители на специализираните сили, ще дежурят от 16 ч до 4 сутринта в кризисни точки в региона, където има висока концентрация на престъпления. Първото село в което полицията връхлетя, бе хасковското Узунджово. То е с изострена криминогенна обстановка, заедно с Орешец, Славяново, Дрипчево, Българин и ред други, даде пример шефът на ОД на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков. Акцията продължава до второ нареждане или докато престъпността не спадне до поносимо ниво, обяви полицай №1 в региона. За разлика от някои други райони на страната, униформените дежурства в Хасковско ще траят само по 12 часа.

За кмета на Узунджово Димитър Ничев не бе никаква изненада, че полицията смята селото му за рисково. Миналата седмица например апаши обрали 4 къщи, като от едната задигнали имущество за хиляди левове. В Узунджово се краде всичко - фрези, земеделски инвентар, мебели, хладилни витрини, дори магарета и крави, изброи селският управник. Само кражбите на жени завършвали позитивно - с мохабет, пошегува се Ничев. Във всеки случай такова оплакване още нямал. Най-често му ревели за кражби от ноември до февруари включително. Повечето крадци били местни, но пък имало и от другаде, но с разводачи от региона. Действало се бързо и професионално. „Знаят кой кога е вкъщи, кога излиза за малко и кога има полиция“, не скри възмущението си кметът. Думите му бяха подкрепени от узунджовци. „Нашите аспарухови българи са кротки. Но онези там в махалата, крадат и заради тях“, обясни бай Въльо, като изясни, че селото имало два вида цигани - български и просто цигани. Първите не крадели. Толкова.

В най-голямото село в община Хасково живеят над 1800 души и кражбите са почти ежедневие. Затова в патрул днес застъпиха две коли. В едната имаше жандарм от Кърджали с партньор униформен от района. Другата бе на пътни полицаи, на които узунджовци даже се зарадваха повече. „Тъкмо да ги изловят келешите с моторчета, дето се състезават ката нощ“, обясни местен дядо. Разпределените екипи нямало да оголят откъм охрана Хасково и големите градове в областта, зарече се Цанков, въпреки че част от полицията в региона охранява бежанския лагер в Харманли, а други а - границата с Елхово. Хора имало достатъчно.
Правомощията на борците с битовата престъпност са доста широки. Ще имат право да тършуват в пунктове за черни и цветни метали, ще проверяват лихвари и такива за които има данни че са съучастници в престъпления, въобще „всички оперативно интересни лица“. Ще се търси сътрудничеството на местната власт и охранителни фирми, които пазят обекти в региона.

Г. Христов

Кметът Ничев посрещна полицаите като спасители
Жандармите са от Кърджали
В Узунджово се краде всичко, само не и самолета Миг-21
Узунджовци винят местни за кражбите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини