От х:

Днес в x:

Осветен на Св. Харалампий мед пращат на бежанците в Харманли

Пчелари от хасковския регион изпратиха няколко дузини бурканчета мед за бежанците от лагера в Харманли. На днешния храмов празник на църквата „Св. Харалампий“ в квартал Болярово пчелният еликсир бе осветен от отец Димитър. Всеки, който яде от него, да намери здраве и насита“, каза при освещаването на бурканите отчето.

Понеже Св. Харалампий се почита като патрон на пчеларите, на днешния ден хората от бранша приключват и учебната си година. Това означава на практика, че вече започва подготовката за същинската работа по кошерите, обясни шефът на Областния пчеларски съюз Тошко Тодоров.

„В страната има много хора, които имат нужда от помощ, но тъй като в хасковския край наследниците на бежанците от Беломорска Тракия сме много, тази тема за нас е доста чувствителна“, обясниха пчеларите решението си да дарят мед именно на чужденците в лагера в Харманли.

В хасковски регион се произвежда мед от трите основни типа: най-лекият - акациев, Букет - от различни билки, и Мановия, който се вади последен, обясни Тодоров. А според традицията на този ден пчеларите си пожелават “да намерят през март в кошерите толкова пчели, колкото са затворили наесен“. Притесненията им са, че топлото февруарско време е опасно, защото може да  подлъже пчелите да излязат на паша, а ако последва отново студ, ще е пагубен за тях.

Секретарката на читалище „Пробуда -1928“ в Болярово Жечка Дойкова пък разказа, че празникът на Св. Харалампий се чества с веселие откакто се помни. Хората свързват лечебната сила със светеца, за който се знае, че заради силната си вяра е измъчван, но пак чрез нея успявал да лекува сам раните си.

По традиция в Болярово хората влизат в храма още вечерта преди деня на Св. Харалампий, като носят мед за освещаване, после го раздават помежду си за здраве, а всеки член на семейството хапва по лъжичка. Медът се яде и намазан върху питка, украсена с кръст.

На самият ден пък, след църковната литургия, хората се хващат на хорото. Дори и най-възрастните играят, защото е за здраве, разказват местните.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини