От х:

Днес в x:

740 тополи изсечени за отмъщение?

Март 2013 : бракониерска сеч край Харманли. Сега обаче не се подозират ромите

740 тополи, засадени през есента на миналата година в местността „Тетте карач“ край Харманли, са били безжалостно отсечени в периода между 28 и 31 януари 2014 г. Сигналът за варварската сеч е получен в хасковското Горско в петък и първоначално лесничеите не можели да повярват, че става дума за такова голямо количество. Това било 4-тото посегателство над дървета в местността, но досега били отсичани по 100, 200 или малко повече дръвчета, каза началникът на държавното Горско в Хасково Митко Младенов. За пръв път се сблъсквали с такава мащабна сеч. Въпреки количеството, от отсечените дръвчета няма практическа полза, защото няколкомесечните фиданки нямали почти никаква полезна дървесина, макар на височина да достигат 2-3 метра. Тополките били засадени по държавния залесителен план на горското стопанство.

Въпреки многократните посегателства над дървета в местността, досега няма заловени на местопрестъплението. Така образуваните досъдебни производства се прекратяват, каквато вероятно ще е съдбата и на това.

Редови горски от Харманли обаче се съмняват, че тази сеч е дело на бивш техен колега, който наскоро бил изгонен от структурите на лесничейството. Целта била да се покаже колко е занижен контролът. По неофициална информация на мястото на сечта са намерени отпечатъци на обувки номер 46, но без следи от колела на автомобил или каруца. Много от отсечените фиданки били оставени на място. Крехките дръвчета били лесни за сваляне дори с брадва. Напълно възможно е сам човек да им види сметката за три дни, категорични са дългогодишни горски.

От държавната служба обаче не коментираха тези подозрения. За разлика от предишните случаи, този е предаден на прокуратурата и подробности по разследването не бивало да бъдат изнасяни.

Г.Христов

От фиданчиците нямало особена практическа полза
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини