От х:

Днес в x:

28 деца ще живеят в къща за милион и половина

Защитеният център е на ул. Единство

28 деца с физически и умствени увреждания ще живеят в център за настаняване от семеен тип в хасковския квартал „Република“, непосредствено до начално училище „Г.С.Раковски“. Проектът по изграждането на специалното жилище продължил 2 години и глътнал точно 1.572 млн лева, отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие“ с приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Изпълнителят на проекта, Община Хасково, е допълнила не по-малко от 70 хиляди лева, съобщи инж. Деяна Добрикова - шеф на дирекция „Инвестиция, строителство и екология“, която е и ръководител на проекта.

Къщата на практика се състои от два отделни центъра от семеен тип, изградени на едно и също място. Всеки от тях ще приюти по 14 деца, настанени към момента в Домовете за деца с умствено и физическо деца с увреждания над 3 години. В жилищата има специални асансьори, осигурена е самостоятелност на групите и специализирани стаи за отдих и развлечения. Всяко дете ще обитава отделна стая, за всички е осигурен огромен двор с кът за забавления.

Не е ясно колко и какъв персонал ще обгрижва децата и дали в дома ще се извършват медицински или рехабилитационни процедури. Набирането на екипа и децата са по друг проект на местната община. Той си има нов ръководител, финансиране и срок за изпълнение, по който не мога да взема отношение, отговори инж. Добринова.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини