От х:

Днес в x:

Откриха център от семеен тип за 12 деца в Харманли

Днес официално бе открит центърът за настаняване от семеен тип в Харманли на ул. „Съборна“ 2А, зад Дирекцията по социално подпомагане, съобщиха от общинската администрация. Той бе изграден по проект на общината по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Общата стойност на проекта е 759 513, 93 лв.

Изградена е сграда на един етаж сс застроена площ 516, 58 кв. м. От дневната на изток и на запад са разположени два жилищни тракт. Всеки тракт има коридор, три двойни стаи и стая за един човек, две бани с тоалетни, в единия тракт е разположена пералня и сушилня, а в другия – вътрешен склад.

Входът е от север, чрез стълбище и рамка за деца с двигателни увреждания. От входното предверие се влиза в дневната, която е с функционално предназначение – предвидена е кухня с бокс и кът с мека мебел.

Сградата е обзаведена с мебели, ел. уреди, кухненски прибори, доставено е медицинско оборудване. В дворното пространство са предвидени кътове за отдих, детски съоръжения и зелени площи.

Целта на проекта е да се създаде подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на общината, която да замени институционалната грижа за деца чрез осигуряване и предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги. Проектът трябва да допринесе пряко за процеса на деинституционализация на деца и младежи с увреждания, лишени от родителска грижа и настанени в социални домове.

Строително-монтажните работи са извършени „АБАК ДС” гр. София (чрез открита процедура по ЗОП) за сумата от 559 169, 80 лв с ДДС.

В къщата се очаква да бъдат настанени 12 деца от специализираните институции , като са предвидени допълнителни 2 места за настаняване на деца/младежи от общността по спешност или общо 14. Ще бъдат осигурени и 11 работни места за обслужване на обитателите на дома.

Вече е сключен и договор за осъществяване на втория етап на проекта. Започва набирането на децата и персонала за обслужване на центъра.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини