От х:

Днес в x:

Шофьорът убиец от Симеоновград е вече в затвора

Данаил Георгиев/вляво/ и братовчед му Живко от днес вече са в затвора

Шофьорът-убиец Данаил Георгиев, който навръх Великден 2011 година прегази 6 младежи, бързащи за Великденска служба, вече е в старозагорския затвор. Той е бил задържан днес в 9 сутринта заедно с братовчед си Живко Желев, който му дал ключовете за колата във фаталната нощ. Двамата са били отведени от съдебна полиция, първо в Стара Загора, а после в Гълъбово, където ще излежават присъдите си . Данаил има 12 години лишаване от свобода, братовчед му - 7.
Изпълнението на окончателното съдебно решение на Върховния касационен съд се осъществява в рекордно кратки срокове. Последната инстанция в българското правосъдие потвърди присъдите миналата седмица. По утвърдената практика делото и решението за изпълнение тръгва по обратен ред- от ВКС към Апелативния, а оттам към Окръжния съд в Хасково. Обикновено подлежащите на затвор лица се предупреждават няколко дни по-рано, за да се приготвят. Горе-долу процедурата продължава към месец. В дадения случай се е действало значително по-бързо. По неофициална информация-за да се предотврати укриването на осъдените. Веднага след потвърждение на присъдата от ВКС, хасковската окръжна прокуратура е издала ограничителна мярка за пътуването на Живко и Данаил. По разпореждане на прокурор Дарина Славова тази сутрин присъдата е приведена в изпълнение, потвърди говорителят на окръжна прокуратура Павел Жеков. По наши данни всичко е станало толкова внезапно, че се е наложило родителите на осъдените спешно да се връщат от работа, за да приготвят багажа на децата си за затвора.
Точещата се близо три години съдебна сага намери развръзката си на 7 януари, когато върховните магистрати оставиха в сила решението на Пловдивския апелативен съд за жестоката катастрофа в Симеоновград. През февруари миналата година магистратите в Пловдив потвърдиха присъдата на Хасковския окръжен съд - 12 години затвор за Георгиев при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява МПС за срок от 15 години за смъртта на повече от един човек. Апелативният съд намали наказанието на Желев - от 10 на 7 години затвор заради това, че е предоставил колата на Данаил.
Присъдата на ВКС е окончателна.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини