От х:

Днес в x:

Напук на всички: Хасково с положителен ръст на населението

За 2013: Родените в Хасково са повече от починалите

Изненадващо Хасково отчита положителен прираст на населението си за 2013-та година на фона на демографския срив за България измерван с 3.5 промила годишно. В някои райони на страната положението е критично. Интересното е, че на обезлюдяване е подложена и хасковска община, която според НСИ се е свила до 92 хиляди жители, а само градът - до 76 хил. Обезлюдяването обаче е механично, главно в резултат на миграция, а не заради отрицателен прираст на населението. По данни на община Хасково за 2013-та година са издадени 1186 смъртни акта и 1376 акта за раждане. Което, поне на теория, прави положителен прираст от 1.16 промила.

Засечката с новородените в хасковското АГО затвърждава тенденцията, че доста хасковлийки предпочитат да раждат другаде. На фона на 1376 родилки в местната болница се отчитат 955 раждания. Разликата от 421 всъщност е много по-голяма, защото поне четвърт от жените идват да раждат в областния град от други общини в региона.

Още по тревожно е, че се затвърждава етническата тенденция при новородените. От близо 10 години тя следва съотношението 1:2:3. На едно родено българче, се падат две от турския етнос и 3 ромчета. Формула, която бе оспорена от ражданията по празниците. Около Нова година например се родиха 4 деца и всички бяха от малцинствата.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини