От х:

Днес в x:

По библейски: Траилов храни 4 месеца бедни със 190 лв

Хасковските бедни получиха безплатен обяд от Николай Траилов

Хасковският ресторантьор Николай Траилов за пореден път подаде ръка на най-бедните хасковлии, като им осигури топъл обяд в рамките на 4 календарни месеца от новата 2014-та година. Възрастни, социално слаби и отритнати от обществото хора ще се наслаждават на топла манджа с много добро качество всеки делничен ден в стола на СОУ „Паисий Хилендарски“ от 11 до 15 часа. Порционът за днес включваше зеленчукова супа, бяла риба пане с комбинирана гарнитура, хляб, плюс сочни ябълки, извадени сякаш от рекламен щанд за плодове. Целта е да се подобри качеството на живот на най-бедните хора, на които е особено трудно през зимните месеци, обясни самия ресторантьор. Неговата фирма „Тано-Н.Траилов“ организира обществената трапезария в Хасково от 2009-та година по проект „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Включени са 99 души. Общата стойност на проекта е 19 483 лв.

Внимателното вглеждане в цифрите обаче прави мероприятието почти библейско. В Книгата на книгите с 5 хляба и 2 риби може да са нахранени хиляди, но почти същото важи и за трапезарията на Траилов. Въпреки на пръв поглед немалката отпусната сума излиза, че изхранването на един човек за 4-те месеца на проекта е 190 лв. При 85 обяда, средната стойност на единия е 2.23 лв. Което едва ли избива дори стойността на вложените продукти. От друга страна калкулираната стойност удря в земята разценката в хасковските детските градини, където храната на 3, 4, 5-годишно дете на ден излиза 3.90 лв., почти двойно.

Въпреки вероятната липса на каквато и да е печалба Траилов не се отказва и слава Богу, както се изрази включената за пръв път в програмата самотна майка Румяна. Жената бе дошла с 3-годишното си момиченце да вземе топлата храна, която трудно може да осигури с единственият си доход - социалните помощи.

В трапезарията се допускат с предимство лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи с минимални пенсии, бездомници и деца. Набират се измежду бедните, които получават горивни помощи от социалните.

Г.Христов

Панирана риба с гарнитура и зеленчукова супа бе менюто за днес
99 са включени в списъка
Част от хората си взимаха храната за вкъщи
Храненията продължават от 11 до 15 часа

Всички бяха доволни от качеството
Николай Траилов храни бедните от 2009-та година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини