От х:

Днес в x:

9 °C

272 жени готови за яко бачкане 6 дни седмично

НТС стана свидетел на неописуема навалица от жени

272 жени от Южна България предизвикаха стълпотворение в сградата на хасковското НТС при днешната трудова борса за работа в Испания. Набираха се работнички за ягодовите плантации в испанската провинция Уелва. Навалицата бе неописуема, понеже днес бе последния срок за кандидати. За цялата страна бройките са 400, като селекцията на желаещите от Северна България се осъществява в Разград, а за Южна-в Хасково. В бързането си насам, пловдивска група дори успя да катастрофира до бившата Захарна фабрика.
Напливът е огромен, въпреки че работодателите коректно предупреждават, че полагания труд ще бъде много тежък и ще се работи 6 дни седмично. Всъщност почивния ден е условен – зависи от производителността и климатичните условия. Заявеното работно време е 6 часа и 30 минути. Поне, под сурдинка потвърдиха такива, които вече са яли ягодите на Испания. По думите им, бачкането е толкова здраво, че дори и добре сложени или леко пълни жени се връщали слаби „като фиданки“. Заради високите изисквания на кърската работа, иберийските работодатели имали цял списък с физически изисквания -жените да са без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, да нямат алергии и други хронични заболявания. Възрастта е закована между 25 до 40 години. Срокът на работа е 6 месеца.

Въпреки очертаващото се половингодишно превиване на гръб, кандидатите бяха ентусиазирани. Брутното заплащане е 39.48 евро на ден, а чистото- малко над 38 евро. Пътните до Испания са за сметка на работниците, като ще се удържат от първата надница. Връщането обаче е за сметка на наелата ги фирма. Трудовите договори се подписват на място в Испания, като е предвиден 15 дневен пробен период в който работника може да си тръгне при недоволство от двете страни. Което едва ли ще го има от страна на българките. Мнозина от нашенките заявиха, че в родината си са подложени на доста по-голяма робия при това за много по-малко пари и при далеч по-некоректни работодатели. Испанците плащали редовно, всяка седмица. Настаняват ги в жилища в близост до ягодовите полета и нашите пестят от пътни. Тази година надникът даже бил малко по-голям от преди. Берачките веднага направиха сметка за заработка от по 1000 евро на месец, при това без „овъртайм“-така нареченото извънредно. Прави внушителното 6 хиляди евро за половин година, което е годишна мечта дори и за снощно печелещи тук. Без да се брои безработицата в България.

Интервюто в НТС бе водеше от софиянци от Агенцията по заетостта. Имаше и представители на испанския работодател.

Г.Христов

Представители на работодателя разясняваха условията за работа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини