От х:

Днес в x:

272 жени готови за яко бачкане 6 дни седмично

НТС стана свидетел на неописуема навалица от жени

272 жени от Южна България предизвикаха стълпотворение в сградата на хасковското НТС при днешната трудова борса за работа в Испания. Набираха се работнички за ягодовите плантации в испанската провинция Уелва. Навалицата бе неописуема, понеже днес бе последния срок за кандидати. За цялата страна бройките са 400, като селекцията на желаещите от Северна България се осъществява в Разград, а за Южна-в Хасково. В бързането си насам, пловдивска група дори успя да катастрофира до бившата Захарна фабрика.
Напливът е огромен, въпреки че работодателите коректно предупреждават, че полагания труд ще бъде много тежък и ще се работи 6 дни седмично. Всъщност почивния ден е условен – зависи от производителността и климатичните условия. Заявеното работно време е 6 часа и 30 минути. Поне, под сурдинка потвърдиха такива, които вече са яли ягодите на Испания. По думите им, бачкането е толкова здраво, че дори и добре сложени или леко пълни жени се връщали слаби „като фиданки“. Заради високите изисквания на кърската работа, иберийските работодатели имали цял списък с физически изисквания -жените да са без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, да нямат алергии и други хронични заболявания. Възрастта е закована между 25 до 40 години. Срокът на работа е 6 месеца.

Въпреки очертаващото се половингодишно превиване на гръб, кандидатите бяха ентусиазирани. Брутното заплащане е 39.48 евро на ден, а чистото- малко над 38 евро. Пътните до Испания са за сметка на работниците, като ще се удържат от първата надница. Връщането обаче е за сметка на наелата ги фирма. Трудовите договори се подписват на място в Испания, като е предвиден 15 дневен пробен период в който работника може да си тръгне при недоволство от двете страни. Което едва ли ще го има от страна на българките. Мнозина от нашенките заявиха, че в родината си са подложени на доста по-голяма робия при това за много по-малко пари и при далеч по-некоректни работодатели. Испанците плащали редовно, всяка седмица. Настаняват ги в жилища в близост до ягодовите полета и нашите пестят от пътни. Тази година надникът даже бил малко по-голям от преди. Берачките веднага направиха сметка за заработка от по 1000 евро на месец, при това без „овъртайм“-така нареченото извънредно. Прави внушителното 6 хиляди евро за половин година, което е годишна мечта дори и за снощно печелещи тук. Без да се брои безработицата в България.

Интервюто в НТС бе водеше от софиянци от Агенцията по заетостта. Имаше и представители на испанския работодател.

Г.Христов

Представители на работодателя разясняваха условията за работа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини