От х:

Днес в x:

Горан от ДС иска Свиленградската митница

Агент на бившата Държавна сигурност с псевдоним Горан е сред кандидатите за шефското място в Свиленградската митница.

На официалната си интернет страница Агенция Митници снощи публикува списъка с допуснатите след първия етап на кандидатите за овакантените началнически постове на 7 митнически звена, сред които и това в Свиленград.

От 8 кандидати за шефския стол на най-голямата митница у нас, след първия тур са отпаднали ексзам.-началникът на ведомството Стефан Марков и бившият митнически служител Златко Здравков.

В надпреварата остават Ангел Дончев, Христо Русев и Павел Лилянов, и тримата бивши шефове на митницата, както и единственият сред претендентите действащ в момента служител в системата - Димитър Зафиров.

Павел Лилянов е най-възрастният от четиримата потенциални шефове на Свиленградската митница. Той вече е ръководил звеното в средата на 90-те години на миналия век. Дълго не беше в системата - до 2009 г., когато беше назначен временно в Централното управление на Агенция Митници.

При проверката на близо 1000 служители, заемали ръководни постове в Митниците през годините, името му излезе като агент на ДС с псевдоним "Горан".

Другият от претендентите - Ангел Дончев, е наследник на поста на избрания за депутат по времето на Иван Костов Георги Шишков. Преди 2000 година напуска Свиленградското звено, за да стане зам.-началник на тогавашното Главно управление „Митници“. Година след това излиза и окончателно от системата на митниците и основава кантора в София.

Следващият, който продължава напред в надпреварата - Христо Русев, е заемал два пъти поста в началото на 90-те години. И двата пъти е бил уволняван и възстановяван. Окончателно излиза от системата в края на десетилетието, след аферата „Ново село“, когато беше разбит канал за контрабанда на цигари и други акцизни стоки, минали през ГКПП Ново село, сегашният пункт Капитан Петко войвода.

В следващите години се занимава с частен бизнес в сферата на логистиката. Бил е и председател на ОбС на Свиленград, в който влиза като кандидат на НС-БЗНС, в периода 2003-2007 г..

През 2009 г. Русев се пробва за шеф на Регионалната митническа дирекция /РМД/ Пловдив. Въпреки че беше спряган като един от фаворитите, отпадна след втория етап. През 2011 година пък загуби в битката за шеф на Митница Свиленград от Тодор Караиванов.

Новият шеф в Свиленград ще стане ясен след представяне на концепция за стратегическо управление на тема: „Управление на дейностите в митницата, свързани с подобряване на събираемостта на държавните вземания”, и събеседване, но дата за него още не е определена.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини