От х:

Днес в x:

В чест на Банго: Ромите с първа кръв за 2014-та

Ромите от Узунджово метнаха на дръвника пернати и агнета в чест на Банго Василий


Ромите от Узунджово проляха първа кръв за 2014-та година. В чест на тяхната Нова година и светецът им Куция Васил под ножа минаха пуйки, агнета и петли. Из многолюдната Махала /над 500 души/ хвърчаха деца и перушина, а крякането на обречените пернати бе вместо музика. Тъпаните щели да пристигнат по-късно през деня. Превърнатите в мръвки животинки бяха нарочени за тържествената вечеря, но някои по-нетърпеливи стопани ги намятаха на скарата още от сутринта. И за да не върви на сухо, се отвориха бирите и скоросмъртница, домашно производство. За отбелязване е, че някои се зарекоха да се пазят трезви до финалното отброяване, но други не тъй твърди, се подкараха от радост и от сутринта.

Ромската Нова година по традиция се чества на 13-ти срещу 14-ти януари, но празникът продължава три дни или докато има нещо в дамаджаната. В случая подготовката е ключова - стопанката трябва да сготви поне 7 ястия, но мъчното е, че съгласно обичая през това време трябва да мълчи. А циганите мълчат само като са болни и то не винаги, защото трябва да се оплакват, весело обясниха мъжете от многолюдните домочадия. Във всеки случай се правеха, че не чуват мрънкането на готвачите - на днешния ден трябва да цари мир и любов, а всички си дават един на друг прошка. Второто мъчно нещо е, че всичко трябва да блести от чистота, която е доста разтегливо понятие в домове, чийто под се състои от утъпкана пръст.

Подобни дреболии не тревожеха стопаните, които бяха доволни, че за разлика от минали години сега в тенджерите ври нещо блажно. Навръх 2012-та недоимъкът принудил повечето от стопаните да го карат на постни сарми. Сега дори и най-бедните разполагаха поне с кайма. Също така се счита, че ако денят се окървави, годината ще върви на берекет. Оказа се, че ромите не са получили даром по-високия си стандарт. Немалка част от ромското население гурбетчийства в чужбина, други работят в селото или града.
В 10-членната фамилия на Веселин Ангелов заето е 100 % от трудоспособното мъжко население. 50-годишният патриарх е говедар и взима 380 лв заплата. Големият му син е овчар и заработва много приличните 600 лв. Щъкащите 7 внучета доставят детски, а двете снахи - майчинство. Достатъчно за хляб, а понякога и салам, благодарен е Веселин, който ще има и допълнителен харч - утре е именник. Най-голямата мъка на мургавите е, че нямат кабелна телевизия, за да гледат снимания телевизионен репортаж. Почти всички са оборудвани със сателитни чинии, но не можели да гледат местните новини и съответно да се видят на „тиливизора“. Правеха се договорки с комшии от богатата част на квартала, където били облагородени с интернет.

Същинският празник на ромите е утре, когато децата обикалят всички къщи и сурвакат за здраве, благополучие и късмет. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

Г.Христов

Първата кръв през годината се смята за берекет
Най на мушка бяха петлите
Улавянето им обаче не бе лесна работа
Дори и най-бедните имаха кайма за зелевите сърми
Най-имотните разфасоваха агнета
...и бързаха да ги метнат на скарата
От радост и от сутринта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини