От х:

Днес в x:

6 °C

В чест на Банго: Ромите с първа кръв за 2014-та

Ромите от Узунджово метнаха на дръвника пернати и агнета в чест на Банго Василий


Ромите от Узунджово проляха първа кръв за 2014-та година. В чест на тяхната Нова година и светецът им Куция Васил под ножа минаха пуйки, агнета и петли. Из многолюдната Махала /над 500 души/ хвърчаха деца и перушина, а крякането на обречените пернати бе вместо музика. Тъпаните щели да пристигнат по-късно през деня. Превърнатите в мръвки животинки бяха нарочени за тържествената вечеря, но някои по-нетърпеливи стопани ги намятаха на скарата още от сутринта. И за да не върви на сухо, се отвориха бирите и скоросмъртница, домашно производство. За отбелязване е, че някои се зарекоха да се пазят трезви до финалното отброяване, но други не тъй твърди, се подкараха от радост и от сутринта.

Ромската Нова година по традиция се чества на 13-ти срещу 14-ти януари, но празникът продължава три дни или докато има нещо в дамаджаната. В случая подготовката е ключова - стопанката трябва да сготви поне 7 ястия, но мъчното е, че съгласно обичая през това време трябва да мълчи. А циганите мълчат само като са болни и то не винаги, защото трябва да се оплакват, весело обясниха мъжете от многолюдните домочадия. Във всеки случай се правеха, че не чуват мрънкането на готвачите - на днешния ден трябва да цари мир и любов, а всички си дават един на друг прошка. Второто мъчно нещо е, че всичко трябва да блести от чистота, която е доста разтегливо понятие в домове, чийто под се състои от утъпкана пръст.

Подобни дреболии не тревожеха стопаните, които бяха доволни, че за разлика от минали години сега в тенджерите ври нещо блажно. Навръх 2012-та недоимъкът принудил повечето от стопаните да го карат на постни сарми. Сега дори и най-бедните разполагаха поне с кайма. Също така се счита, че ако денят се окървави, годината ще върви на берекет. Оказа се, че ромите не са получили даром по-високия си стандарт. Немалка част от ромското население гурбетчийства в чужбина, други работят в селото или града.
В 10-членната фамилия на Веселин Ангелов заето е 100 % от трудоспособното мъжко население. 50-годишният патриарх е говедар и взима 380 лв заплата. Големият му син е овчар и заработва много приличните 600 лв. Щъкащите 7 внучета доставят детски, а двете снахи - майчинство. Достатъчно за хляб, а понякога и салам, благодарен е Веселин, който ще има и допълнителен харч - утре е именник. Най-голямата мъка на мургавите е, че нямат кабелна телевизия, за да гледат снимания телевизионен репортаж. Почти всички са оборудвани със сателитни чинии, но не можели да гледат местните новини и съответно да се видят на „тиливизора“. Правеха се договорки с комшии от богатата част на квартала, където били облагородени с интернет.

Същинският празник на ромите е утре, когато децата обикалят всички къщи и сурвакат за здраве, благополучие и късмет. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

Г.Христов

Първата кръв през годината се смята за берекет
Най на мушка бяха петлите
Улавянето им обаче не бе лесна работа
Дори и най-бедните имаха кайма за зелевите сърми
Най-имотните разфасоваха агнета
...и бързаха да ги метнат на скарата
От радост и от сутринта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини