От х:

Днес в x:

14 °C

В чест на Банго: Ромите с първа кръв за 2014-та

Ромите от Узунджово метнаха на дръвника пернати и агнета в чест на Банго Василий


Ромите от Узунджово проляха първа кръв за 2014-та година. В чест на тяхната Нова година и светецът им Куция Васил под ножа минаха пуйки, агнета и петли. Из многолюдната Махала /над 500 души/ хвърчаха деца и перушина, а крякането на обречените пернати бе вместо музика. Тъпаните щели да пристигнат по-късно през деня. Превърнатите в мръвки животинки бяха нарочени за тържествената вечеря, но някои по-нетърпеливи стопани ги намятаха на скарата още от сутринта. И за да не върви на сухо, се отвориха бирите и скоросмъртница, домашно производство. За отбелязване е, че някои се зарекоха да се пазят трезви до финалното отброяване, но други не тъй твърди, се подкараха от радост и от сутринта.

Ромската Нова година по традиция се чества на 13-ти срещу 14-ти януари, но празникът продължава три дни или докато има нещо в дамаджаната. В случая подготовката е ключова - стопанката трябва да сготви поне 7 ястия, но мъчното е, че съгласно обичая през това време трябва да мълчи. А циганите мълчат само като са болни и то не винаги, защото трябва да се оплакват, весело обясниха мъжете от многолюдните домочадия. Във всеки случай се правеха, че не чуват мрънкането на готвачите - на днешния ден трябва да цари мир и любов, а всички си дават един на друг прошка. Второто мъчно нещо е, че всичко трябва да блести от чистота, която е доста разтегливо понятие в домове, чийто под се състои от утъпкана пръст.

Подобни дреболии не тревожеха стопаните, които бяха доволни, че за разлика от минали години сега в тенджерите ври нещо блажно. Навръх 2012-та недоимъкът принудил повечето от стопаните да го карат на постни сарми. Сега дори и най-бедните разполагаха поне с кайма. Също така се счита, че ако денят се окървави, годината ще върви на берекет. Оказа се, че ромите не са получили даром по-високия си стандарт. Немалка част от ромското население гурбетчийства в чужбина, други работят в селото или града.
В 10-членната фамилия на Веселин Ангелов заето е 100 % от трудоспособното мъжко население. 50-годишният патриарх е говедар и взима 380 лв заплата. Големият му син е овчар и заработва много приличните 600 лв. Щъкащите 7 внучета доставят детски, а двете снахи - майчинство. Достатъчно за хляб, а понякога и салам, благодарен е Веселин, който ще има и допълнителен харч - утре е именник. Най-голямата мъка на мургавите е, че нямат кабелна телевизия, за да гледат снимания телевизионен репортаж. Почти всички са оборудвани със сателитни чинии, но не можели да гледат местните новини и съответно да се видят на „тиливизора“. Правеха се договорки с комшии от богатата част на квартала, където били облагородени с интернет.

Същинският празник на ромите е утре, когато децата обикалят всички къщи и сурвакат за здраве, благополучие и късмет. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

Г.Христов

Първата кръв през годината се смята за берекет
Най на мушка бяха петлите
Улавянето им обаче не бе лесна работа
Дори и най-бедните имаха кайма за зелевите сърми
Най-имотните разфасоваха агнета
...и бързаха да ги метнат на скарата
От радост и от сутринта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини