От х:

Днес в x:

Димитровградската вода отровена с нитрати, хасковската - с метали

През лятото в Николово се спасяваха с чучурчето на селската чешма

Коктейл от химични елементи вместо вода пият през зимата жителите на населените места в Хасковско и Димитровградско, показва мониторинг на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, публикуван на сайта им. В шест димитровградски села са гълтали нитрати, без да са яли съмнителни по произход зеленчуци. Недопустимата химическа добавка е надвишавала от 1.5 до близо 2 пъти максимално допустимите стойности в селата Крум, Ябълково, Върбица, Бодрово, Крепост, Черногорово. Най-голямото превишение е от 91 микрограма на литър при максимално допустима норма 50. Съдържанието на нитрати може да звучи безобидно, но справката показва, че когато попаднат в храносмилателната система, нитратите се метаболизират до канцерогенни нитрозамини. Канцерогените пък причиняват рак. Аномалиите са засечени за периода от 4 до 9 ноември при периодичния мониторинг инспекцията, но цитираните населени места са с трайни отклонения по показател нитрати, уточняват от РЗИ.
За същия период в Бодрово са пили вода с коли форми и ешерихия коли. Последните са микроорганизми, образуващи се във фекалиите. Подобни субстанции е имало и във водата на село Сталево, но в добавка с манган. Превишенията на тежкия метал са в пъти. Това обаче е нищо на фона на трайно тровените с манган хасковски села Брягово и Николово. Там /плюс Симеоновград/ наднормените показатели надвишават 40 /!/ пъти нормата. Затова водата в тези села е обявена за негодна за пиене, при това от години. Временно разрешение е намерено за най-засегнатото село Николово. В момента то се водоснабдява от каптажа на село Широка Поляна, което обаче е неприложимо през лятото. Към оманганените села се добавят и Александрово, Константиново и харманлийското Поляново. В питейната им вода има също и желязо, и амониеви йони, а според жителите им - цялата менделеева таблица.

Нитрати и остатъчна хлор са открити при проверки в Тополовград, с. Капитан Петко Войвода, а само хлор в Горноселци и Орлов дол. Превишенията са констатирани при проверка между 11 и 15 ноември.
Замърсен е бил не само 11-ия месец на отминалата година. Превишения на манган и желязо са били констатирани и през декември в 6 населени места в Симеоновградско и Свиленградско. В свиленградските села Кладенец и Младиново също така са пили и коли форми. Не е известно колко от жителите им са минали през хасковското инфекциозно отделение.

Периодичният мониторинг на водите започна да се публикува на сайта на РЗИ едва от ноември. Преди това инспекцията не е била задължена да оповестява резултатите от пробите си.

Г.Христов

Спасението за замърсените села са водоноските
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини