От х:

Днес в x:

13 °C

Димитровградската вода отровена с нитрати, хасковската - с метали

През лятото в Николово се спасяваха с чучурчето на селската чешма

Коктейл от химични елементи вместо вода пият през зимата жителите на населените места в Хасковско и Димитровградско, показва мониторинг на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, публикуван на сайта им. В шест димитровградски села са гълтали нитрати, без да са яли съмнителни по произход зеленчуци. Недопустимата химическа добавка е надвишавала от 1.5 до близо 2 пъти максимално допустимите стойности в селата Крум, Ябълково, Върбица, Бодрово, Крепост, Черногорово. Най-голямото превишение е от 91 микрограма на литър при максимално допустима норма 50. Съдържанието на нитрати може да звучи безобидно, но справката показва, че когато попаднат в храносмилателната система, нитратите се метаболизират до канцерогенни нитрозамини. Канцерогените пък причиняват рак. Аномалиите са засечени за периода от 4 до 9 ноември при периодичния мониторинг инспекцията, но цитираните населени места са с трайни отклонения по показател нитрати, уточняват от РЗИ.
За същия период в Бодрово са пили вода с коли форми и ешерихия коли. Последните са микроорганизми, образуващи се във фекалиите. Подобни субстанции е имало и във водата на село Сталево, но в добавка с манган. Превишенията на тежкия метал са в пъти. Това обаче е нищо на фона на трайно тровените с манган хасковски села Брягово и Николово. Там /плюс Симеоновград/ наднормените показатели надвишават 40 /!/ пъти нормата. Затова водата в тези села е обявена за негодна за пиене, при това от години. Временно разрешение е намерено за най-засегнатото село Николово. В момента то се водоснабдява от каптажа на село Широка Поляна, което обаче е неприложимо през лятото. Към оманганените села се добавят и Александрово, Константиново и харманлийското Поляново. В питейната им вода има също и желязо, и амониеви йони, а според жителите им - цялата менделеева таблица.

Нитрати и остатъчна хлор са открити при проверки в Тополовград, с. Капитан Петко Войвода, а само хлор в Горноселци и Орлов дол. Превишенията са констатирани при проверка между 11 и 15 ноември.
Замърсен е бил не само 11-ия месец на отминалата година. Превишения на манган и желязо са били констатирани и през декември в 6 населени места в Симеоновградско и Свиленградско. В свиленградските села Кладенец и Младиново също така са пили и коли форми. Не е известно колко от жителите им са минали през хасковското инфекциозно отделение.

Периодичният мониторинг на водите започна да се публикува на сайта на РЗИ едва от ноември. Преди това инспекцията не е била задължена да оповестява резултатите от пробите си.

Г.Христов

Спасението за замърсените села са водоноските
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини