От х:

Днес в x:

11 °C

Димитровградската вода отровена с нитрати, хасковската - с метали

През лятото в Николово се спасяваха с чучурчето на селската чешма

Коктейл от химични елементи вместо вода пият през зимата жителите на населените места в Хасковско и Димитровградско, показва мониторинг на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, публикуван на сайта им. В шест димитровградски села са гълтали нитрати, без да са яли съмнителни по произход зеленчуци. Недопустимата химическа добавка е надвишавала от 1.5 до близо 2 пъти максимално допустимите стойности в селата Крум, Ябълково, Върбица, Бодрово, Крепост, Черногорово. Най-голямото превишение е от 91 микрограма на литър при максимално допустима норма 50. Съдържанието на нитрати може да звучи безобидно, но справката показва, че когато попаднат в храносмилателната система, нитратите се метаболизират до канцерогенни нитрозамини. Канцерогените пък причиняват рак. Аномалиите са засечени за периода от 4 до 9 ноември при периодичния мониторинг инспекцията, но цитираните населени места са с трайни отклонения по показател нитрати, уточняват от РЗИ.
За същия период в Бодрово са пили вода с коли форми и ешерихия коли. Последните са микроорганизми, образуващи се във фекалиите. Подобни субстанции е имало и във водата на село Сталево, но в добавка с манган. Превишенията на тежкия метал са в пъти. Това обаче е нищо на фона на трайно тровените с манган хасковски села Брягово и Николово. Там /плюс Симеоновград/ наднормените показатели надвишават 40 /!/ пъти нормата. Затова водата в тези села е обявена за негодна за пиене, при това от години. Временно разрешение е намерено за най-засегнатото село Николово. В момента то се водоснабдява от каптажа на село Широка Поляна, което обаче е неприложимо през лятото. Към оманганените села се добавят и Александрово, Константиново и харманлийското Поляново. В питейната им вода има също и желязо, и амониеви йони, а според жителите им - цялата менделеева таблица.

Нитрати и остатъчна хлор са открити при проверки в Тополовград, с. Капитан Петко Войвода, а само хлор в Горноселци и Орлов дол. Превишенията са констатирани при проверка между 11 и 15 ноември.
Замърсен е бил не само 11-ия месец на отминалата година. Превишения на манган и желязо са били констатирани и през декември в 6 населени места в Симеоновградско и Свиленградско. В свиленградските села Кладенец и Младиново също така са пили и коли форми. Не е известно колко от жителите им са минали през хасковското инфекциозно отделение.

Периодичният мониторинг на водите започна да се публикува на сайта на РЗИ едва от ноември. Преди това инспекцията не е била задължена да оповестява резултатите от пробите си.

Г.Христов

Спасението за замърсените села са водоноските
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини