От х:

Днес в x:

Греков на тайна обиколка за изкупуването на тютюна, фирмите го финтират

Министърът на земеделието Димитър Греков тръгна на тайна обиколка, за да се убеди лично как върви изкупната кампания за ориенталския тютюн.

Първите му спирки са били села в Хасковско, сигнализираха местни тютюнопроизводители. Едно от селата, подложени на инспекция е Брягово. До появата на министъра експертът на фирмата-изкупвачка плащал по 5,20-5,50 лв. за килограм тютюн. При пристигането на Греков обаче експертът успял да реагира и вдигнал мизата на 7 лв. за кило.

След като министърът си тръгнал цената паднала отново и дори под предходно даваната. „Нас унижиха, а министъра успяха да финтират“, коментираха стопаните.

По-късно от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните съобщиха, че министърът е обиколил селата Шишманово, Брягово, Надежден, Иваново, Върбово, Орешец и Малко Градище.

" В едни села кампанията върви с пълна сила, като дори цените, давани за килограм тютюн, надхвърлят миналогодишните. В други населени места обаче, фирмите-изкупвачи все още нямат свои пунктове или не предлагат цените, които производителите очакват от тях", обяснява министърът в разпратеното от МЗХ съобщение.

"Фирмите-изкупвачи трябва да са наясно. Тяхното отношение към тютюнопроизводителите е отношение към българската държава", е посочил още Димитър Греков. Той ще продължи инспекциите в регионите на Кърджали, Смолян и Благоевград.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини