От х:

Днес в x:

Студен душ: Изкупвачи срутиха цената на тютюна до 4,80 лв.

Изкупната кампания за ориенталския тютюн тръгна в цялата страна. Последната фирма, излязла на пазара, е в хасковски регион -„Алайънс Уан Тъбако“.

Въпреки че след двумесечно забавяне изкупуването вече е факт, нов студен душ поля стопаните. Вместо очакваните от тях миналогодишни цени от 7-7,50 лв. за кг. продукция, фирмите им предлагат средна цена 5 - 5,20 лв.

На места в Хасковски и Гоцеделчевски регион от „ Сокотаб“ дори свалили мизата под срамните 5 лв. и предлагат за килограм „зелено злато“ 4,80 лв., съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ Асен Кючуков. Най-високата засега цена от 5-5,20 лв. за килограм дава „Булгартабак“, който излезе и първи на пазара още в края на декември.

Евтино обаче засега продават единствено дребните стопани, които са с производство 1 - 1,5 т. Едрите производители от Хасковски регион са категорични, че няма да продадат труда си на всяка цена и задържат продукцията, макар че вече са силно обезпокоени. Според прогнозите кашонираният още в края на ноември тютюн губи всеки ден от качествата си и може да престои още не повече от два месеца, преди тотално да мухляса, коментира координаторът на НАТ за Хасковски регион Румен Минчев.

Той е сред най-едните производители на ориенталски тютюн в областта. Произвел е около 30 т. стока, като себестойността на килограма, по думите му, е 6,10 лв. Затова е категоричен : „Дума да не става да продавам на 5 лв. Това означава смърт за стопанството ми!“

Според източници от фирмите, след протеста на тютюнджиите край Харманли в началото на седмицата, дружествата-изкупвачи са наредили на експертите си да изкупуват единствено стоката на малките производители.

От НАТ пък продължават да настояват, че държавата трябва да се намеси като буфер между фирми и производители. Един от начините за това е земеделския министър да разпореди на Института по тютюна, който разполага с около 70 експерти, да прати хора на местата, където най-интензивно се изкупува тютюнът, за да следят за лоялното отношение на фирмите при окачествяването на стоката, смята Асен Кючуков.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини