От х:

Днес в x:

1 °C

Студен душ: Изкупвачи срутиха цената на тютюна до 4,80 лв.

Изкупната кампания за ориенталския тютюн тръгна в цялата страна. Последната фирма, излязла на пазара, е в хасковски регион -„Алайънс Уан Тъбако“.

Въпреки че след двумесечно забавяне изкупуването вече е факт, нов студен душ поля стопаните. Вместо очакваните от тях миналогодишни цени от 7-7,50 лв. за кг. продукция, фирмите им предлагат средна цена 5 - 5,20 лв.

На места в Хасковски и Гоцеделчевски регион от „ Сокотаб“ дори свалили мизата под срамните 5 лв. и предлагат за килограм „зелено злато“ 4,80 лв., съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ Асен Кючуков. Най-високата засега цена от 5-5,20 лв. за килограм дава „Булгартабак“, който излезе и първи на пазара още в края на декември.

Евтино обаче засега продават единствено дребните стопани, които са с производство 1 - 1,5 т. Едрите производители от Хасковски регион са категорични, че няма да продадат труда си на всяка цена и задържат продукцията, макар че вече са силно обезпокоени. Според прогнозите кашонираният още в края на ноември тютюн губи всеки ден от качествата си и може да престои още не повече от два месеца, преди тотално да мухляса, коментира координаторът на НАТ за Хасковски регион Румен Минчев.

Той е сред най-едните производители на ориенталски тютюн в областта. Произвел е около 30 т. стока, като себестойността на килограма, по думите му, е 6,10 лв. Затова е категоричен : „Дума да не става да продавам на 5 лв. Това означава смърт за стопанството ми!“

Според източници от фирмите, след протеста на тютюнджиите край Харманли в началото на седмицата, дружествата-изкупвачи са наредили на експертите си да изкупуват единствено стоката на малките производители.

От НАТ пък продължават да настояват, че държавата трябва да се намеси като буфер между фирми и производители. Един от начините за това е земеделския министър да разпореди на Института по тютюна, който разполага с около 70 експерти, да прати хора на местата, където най-интензивно се изкупува тютюнът, за да следят за лоялното отношение на фирмите при окачествяването на стоката, смята Асен Кючуков.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини