От х:

Днес в x:

21 °C

Правителството пита кмет и областен за таксата за градини

29 ноември 2013-а, протестът на майките срещу високите такси за детски градини пред общината

Писмо до областната и общинската администрация е изпратено от кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски във връзка с новите такси за детски градини в Хасково. То е в отговор на послание от майка на две деца от областния град, която в отчаянието си писа на премиера. В него младата жена описа срещата на протестиращи майки с кмета Георги Иванов и липсата на резултат от разговора, като е цитирала и репликата на градоначалника лично към нея – да си държи децата вкъщи, като не й харесва. В посланието до премиера е описано и желанието на протестиращите млади майки да се срещнат с изпълняващия длъжността областен управител Кадир Исов, за да го убедят да спре решението на ОбС за таксите. Такава среща така и не се състоя, а по-късно стана ясно, че губернаторът отказва да спре това решение.

„В тази връзка се изразява недоволство от водената кореспонденция с имащите отношение администрации“, пише в писмото до кмет и областен, подписано от шефа на отдел „Приемна“ в МС.

От правителството настояват двете администрации да извършат обстойна проверка на случая и да уведомят Министерския съвет, както и майките за резултатите от нея.

Писмото от МС е от вчера. От областната администрация в Хасково заявиха, че още не са го получили. От общината пък не вдигнаха телефона.

Ето и текста на писмото на хасковската майка до премиера:Г-н Орешарски,
казвам се Росица Кутелова от Хасково. Майка съм на две деца и от месеци се боря с несправедливостта в нашият град.
Писахме писма, протестирахме, събирахме подписка, отложихме дори събрание на Общинския Съвет в Хасково, но уви.
Да разкажа накратко за какво става въпрос и с какво се боря.
Преди време в една медия излезе интервю с нашия градоначалник Георги Иванов, че таксата за детска градина ще поскъпне от 50 на 70 лева.
Много родители останахме изумени и недоволни от това предстоящо увеличение. Поискахме среща с господин Иванов за да получим отговор на въпросите си. Среща имаше, но на нея нищо не се изясни. Аз лично бях призована от кмета да си държа децата вкъщи, като не ми харесва и ми бе обяснено че градината е по желание и не е задължителна.
В Хасково,градините са на кетърингово хранене и това бе изтъкнато като причина за увеличението. По-късно стана ясно, че има злоупотреби и непреведени субсидии към детските градини за 5 месеца в различни години. Директорките на повечето ОДЗ-та си направиха среща и поканиха журналисти, за да обясняват как или се увеличава таксата, или се затварят градини. Нито една директорка обаче не застана като човек срещу нас да ни обясни каквото и да е било. В крайна сметка, след едно отложено заседание, на второто на 06/12/2013, което беше полузакрито, защото в залата бяха допуснати само журналисти, се взе решение таксата да остане 50 лева, но се промени начина на образуването и – 30 лева твърда такса към Общината и 20 лева за храна. Тук излиза въпросът: как досега 40лева не ни стигаше за храна, а сега ще ни оправят 20 лева?
Другата несправедливост е, че всички втори деца в семейство ползват 50% отстъпка от пълната такса, а в Хасково 50% отстъпка се ползва само от храноден или казано по просто - аз ще плащам 50 лева за сина си при пълна посещаемост и 40 на второто си дете. Излиза,че отстъпка ми прави Дусман (кетъринговата фирма), а не Община Хасково.
Питам аз: Хасково в друга държава ли е?
Има ли някой, който да погледне към провинцията?
Поискахме среща с областният управител г-н Исов, но такава не се състоя и до днес, по една или друга причина.
Моля Ви като гражданин, като майка, която иска да отглежда децата си в България, погледнете и към провинцията.
Вижте какво се случва.
ПО КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА И ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ ДА СТАНЕ ЧУДО И НЯКОЙ ДА НИ ЧУЕ!!!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

P.s. Писмото до премиера бе изпратено дни преди Коледа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
21 окт 2020

Случаен виц

Последни новини