От х:

Днес в x:

-3 °C

Правителството пита кмет и областен за таксата за градини

29 ноември 2013-а, протестът на майките срещу високите такси за детски градини пред общината

Писмо до областната и общинската администрация е изпратено от кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски във връзка с новите такси за детски градини в Хасково. То е в отговор на послание от майка на две деца от областния град, която в отчаянието си писа на премиера. В него младата жена описа срещата на протестиращи майки с кмета Георги Иванов и липсата на резултат от разговора, като е цитирала и репликата на градоначалника лично към нея – да си държи децата вкъщи, като не й харесва. В посланието до премиера е описано и желанието на протестиращите млади майки да се срещнат с изпълняващия длъжността областен управител Кадир Исов, за да го убедят да спре решението на ОбС за таксите. Такава среща така и не се състоя, а по-късно стана ясно, че губернаторът отказва да спре това решение.

„В тази връзка се изразява недоволство от водената кореспонденция с имащите отношение администрации“, пише в писмото до кмет и областен, подписано от шефа на отдел „Приемна“ в МС.

От правителството настояват двете администрации да извършат обстойна проверка на случая и да уведомят Министерския съвет, както и майките за резултатите от нея.

Писмото от МС е от вчера. От областната администрация в Хасково заявиха, че още не са го получили. От общината пък не вдигнаха телефона.

Ето и текста на писмото на хасковската майка до премиера:Г-н Орешарски,
казвам се Росица Кутелова от Хасково. Майка съм на две деца и от месеци се боря с несправедливостта в нашият град.
Писахме писма, протестирахме, събирахме подписка, отложихме дори събрание на Общинския Съвет в Хасково, но уви.
Да разкажа накратко за какво става въпрос и с какво се боря.
Преди време в една медия излезе интервю с нашия градоначалник Георги Иванов, че таксата за детска градина ще поскъпне от 50 на 70 лева.
Много родители останахме изумени и недоволни от това предстоящо увеличение. Поискахме среща с господин Иванов за да получим отговор на въпросите си. Среща имаше, но на нея нищо не се изясни. Аз лично бях призована от кмета да си държа децата вкъщи, като не ми харесва и ми бе обяснено че градината е по желание и не е задължителна.
В Хасково,градините са на кетърингово хранене и това бе изтъкнато като причина за увеличението. По-късно стана ясно, че има злоупотреби и непреведени субсидии към детските градини за 5 месеца в различни години. Директорките на повечето ОДЗ-та си направиха среща и поканиха журналисти, за да обясняват как или се увеличава таксата, или се затварят градини. Нито една директорка обаче не застана като човек срещу нас да ни обясни каквото и да е било. В крайна сметка, след едно отложено заседание, на второто на 06/12/2013, което беше полузакрито, защото в залата бяха допуснати само журналисти, се взе решение таксата да остане 50 лева, но се промени начина на образуването и – 30 лева твърда такса към Общината и 20 лева за храна. Тук излиза въпросът: как досега 40лева не ни стигаше за храна, а сега ще ни оправят 20 лева?
Другата несправедливост е, че всички втори деца в семейство ползват 50% отстъпка от пълната такса, а в Хасково 50% отстъпка се ползва само от храноден или казано по просто - аз ще плащам 50 лева за сина си при пълна посещаемост и 40 на второто си дете. Излиза,че отстъпка ми прави Дусман (кетъринговата фирма), а не Община Хасково.
Питам аз: Хасково в друга държава ли е?
Има ли някой, който да погледне към провинцията?
Поискахме среща с областният управител г-н Исов, но такава не се състоя и до днес, по една или друга причина.
Моля Ви като гражданин, като майка, която иска да отглежда децата си в България, погледнете и към провинцията.
Вижте какво се случва.
ПО КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА И ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ ДА СТАНЕ ЧУДО И НЯКОЙ ДА НИ ЧУЕ!!!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

P.s. Писмото до премиера бе изпратено дни преди Коледа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини