От х:

Днес в x:

Правителството пита кмет и областен за таксата за градини

29 ноември 2013-а, протестът на майките срещу високите такси за детски градини пред общината

Писмо до областната и общинската администрация е изпратено от кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски във връзка с новите такси за детски градини в Хасково. То е в отговор на послание от майка на две деца от областния град, която в отчаянието си писа на премиера. В него младата жена описа срещата на протестиращи майки с кмета Георги Иванов и липсата на резултат от разговора, като е цитирала и репликата на градоначалника лично към нея – да си държи децата вкъщи, като не й харесва. В посланието до премиера е описано и желанието на протестиращите млади майки да се срещнат с изпълняващия длъжността областен управител Кадир Исов, за да го убедят да спре решението на ОбС за таксите. Такава среща така и не се състоя, а по-късно стана ясно, че губернаторът отказва да спре това решение.

„В тази връзка се изразява недоволство от водената кореспонденция с имащите отношение администрации“, пише в писмото до кмет и областен, подписано от шефа на отдел „Приемна“ в МС.

От правителството настояват двете администрации да извършат обстойна проверка на случая и да уведомят Министерския съвет, както и майките за резултатите от нея.

Писмото от МС е от вчера. От областната администрация в Хасково заявиха, че още не са го получили. От общината пък не вдигнаха телефона.

Ето и текста на писмото на хасковската майка до премиера:



Г-н Орешарски,
казвам се Росица Кутелова от Хасково. Майка съм на две деца и от месеци се боря с несправедливостта в нашият град.
Писахме писма, протестирахме, събирахме подписка, отложихме дори събрание на Общинския Съвет в Хасково, но уви.
Да разкажа накратко за какво става въпрос и с какво се боря.
Преди време в една медия излезе интервю с нашия градоначалник Георги Иванов, че таксата за детска градина ще поскъпне от 50 на 70 лева.
Много родители останахме изумени и недоволни от това предстоящо увеличение. Поискахме среща с господин Иванов за да получим отговор на въпросите си. Среща имаше, но на нея нищо не се изясни. Аз лично бях призована от кмета да си държа децата вкъщи, като не ми харесва и ми бе обяснено че градината е по желание и не е задължителна.
В Хасково,градините са на кетърингово хранене и това бе изтъкнато като причина за увеличението. По-късно стана ясно, че има злоупотреби и непреведени субсидии към детските градини за 5 месеца в различни години. Директорките на повечето ОДЗ-та си направиха среща и поканиха журналисти, за да обясняват как или се увеличава таксата, или се затварят градини. Нито една директорка обаче не застана като човек срещу нас да ни обясни каквото и да е било. В крайна сметка, след едно отложено заседание, на второто на 06/12/2013, което беше полузакрито, защото в залата бяха допуснати само журналисти, се взе решение таксата да остане 50 лева, но се промени начина на образуването и – 30 лева твърда такса към Общината и 20 лева за храна. Тук излиза въпросът: как досега 40лева не ни стигаше за храна, а сега ще ни оправят 20 лева?
Другата несправедливост е, че всички втори деца в семейство ползват 50% отстъпка от пълната такса, а в Хасково 50% отстъпка се ползва само от храноден или казано по просто - аз ще плащам 50 лева за сина си при пълна посещаемост и 40 на второто си дете. Излиза,че отстъпка ми прави Дусман (кетъринговата фирма), а не Община Хасково.
Питам аз: Хасково в друга държава ли е?
Има ли някой, който да погледне към провинцията?
Поискахме среща с областният управител г-н Исов, но такава не се състоя и до днес, по една или друга причина.
Моля Ви като гражданин, като майка, която иска да отглежда децата си в България, погледнете и към провинцията.
Вижте какво се случва.
ПО КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА И ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ ДА СТАНЕ ЧУДО И НЯКОЙ ДА НИ ЧУЕ!!!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

P.s. Писмото до премиера бе изпратено дни преди Коледа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини