От х:

Днес в x:

Почернени родители съдят България в Страсбург

3 май 2012-а. Близките на жертвите слушат присъдите на Данаил и Живко в Хасковския окръжен съд

Родителите на загиналите в Черния Великден деца обмислят да дадат България на съд в Страсбург. Те настояват, че наложените от българското правораздаване присъди на убийците на техните деца са снизходителни и несправедливи. Вчера Върховния касационен съд окончателно потвърди 12 години затвор за шофьора на колата убиец Данаил Георгиев и 7 години за братовчед му Живко Желев, който му е дал ключовете на автомобила.

Всъщност дори не е затвор, вбесени са почернените родители. Данаил и Живко ще бъдат в затворническо общежитие. „Хората навън нямат работа, а те ще работят, ще им се плаща и ще могат да излизат веднъж месечно. Това справедливо ли е“, негодуват осиротелите майки и татковци.

По съвет на адвокатите жаленето в Страсбург ще бъде отложено поне с 6 месеца. В този период ще се прецени доколко ще има шанс за успех в Европейския съд по правата на човека и най-вече колко ще струва това. Родителите са склонни да опитат дори и при минимални шансове за успех, но парите ги притесняват сериозно. Никой не отговори ясно колко е съдебната такса, но щяла да е много.

Потърпевшите от трагедията навръх Великден 2011-та година настояват за максималния размер на присъдата за подобно деяние. Той е 15 години затвор, като родителите настояват за същото наказание и за Живко Желев, който считат за не по-малко виновен от физическия извършител на касапницата Данаил Георгиев.

На 23 срещу 24-ти април 2011-та година летящият със 136 км/ч опел, шофиран от пияния Данаил, връхлита върху 6-има младежи на тротоара, тръгнали за великденската служба. На място загиват 18-годишните Георги Георгиев, Трифон Трифонов, Яница Бойчева, Евгени Атанасов, 19-годишния Красимир Марков и едва 16-годишната Мелин Зеид. Други двама младежи оживяват макар и с тежки наранявания.

Г. Христов

Двамата братовчеди Данаил, вляво, и Живко
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини