От х:

Днес в x:

2 °C

Съдебният лекар: Старците умрели от глад и студ. Дъщерята: Не вярвам, ще съдя доктора

Допреди година Жеко и Костадин бяха жизнени и в добро здраве


Глад и студ са причината за смъртта на 101-годишния Жеко Пасков и 75-годишния му син Костадин в любимешкото село Лозен. Заключението е на съдебния лекар д-р Христо Еленски, който е направил аутопсията. Според него стомасите на двамата може да са като от медицински учебник за хора, подложени на продължителен глад. Също така огледът потвърдил, че печката в къщата не е била палена продължително време. Тялото на сина е било открито полуголо, което е способствало за смъртоносното измръзване, особено ако Костадин е пренощувал така. Според д-р Еленски и двамата са починали в рамките на 24 часа, като първи е предал Богу дух 101-годишният Жеко. Вероятният ден на смъртта е петък.

В този ден двамата за последно са били видени живи. Съселяни ги чули да се карат в общия им дом, а по-късно същата вечер синът Костадин е бил забелязан да по улиците на селото под въздействието на алкохол. Според съдебния лекар възрастните хора са били класически пример за изоставени и занемарени старци, които никой не е поглеждал дълго време.

Версията, че старците са умрели от глад срещна възражение лично от дъщерята на Жеко - Желязка. В телефонен разговор тя категорично отрече такава възможност. „Ако подобно нещо се появи по вестниците - ще ги съдя“, заяви афектирано жената. На възражението, че това е заключение на съдебен лекар, Желязка бе категорична: „Тогава ще съдя него“. Според нея е абсурдно да се твърди, че двама души могат да починат едновременно от студ и глад, а ако не е било едновременно - защо брат й не е съобщил за нещастието. „Той имаше психически проблеми, но можеше да се разчита на него да гледа баща ми“, категорична е Желязка. За последно тя видяла баща си и брат си на Коледа, 25-ти декември. „Печката гореше, имаше за ядене. Храниха се нормално и двамата. Татко само бе поизнемощял, но още сам се грижеше за себе си. Брат ми пък бе спрял цигарите и даже ми изглеждаше по-добре“, нареждаше през сълзи Желязка.

Че старците са били хранени от социалния патронаж в Любимец потвърди и кметът на Лозен Ангел Гинев. „Лично съм виждал канчетата, които им носеха вкъщи. Дървата за огрев - също. Помагаха им от Червения кръст“, твърди той. Патронажът идвал и преди, и след празниците, в интервал от няколко дни. Абсурд е някой да умре от глад за толкова кратко време, твърди и Желязка. Във версията за гладуване има странно противоречие - в джобовете на починалите са открити макар и не много големи суми от пенсиите им – стотина лева. Хората са можели да си купят нещо за ядене, покрай пазаруването на нещо за пиене, което, както лозенци твърдят, е ставало често.

В емоционалния разговор с дъщерята, Желязка открои възможност за нещастен случай покрай честите скандали между баща й и брат й. Заключението на д-р Еленски обаче е, че по телата няма никакви следи от насилие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини