От х:

Днес в x:

15 °C

Съдебният лекар: Старците умрели от глад и студ. Дъщерята: Не вярвам, ще съдя доктора

Допреди година Жеко и Костадин бяха жизнени и в добро здраве


Глад и студ са причината за смъртта на 101-годишния Жеко Пасков и 75-годишния му син Костадин в любимешкото село Лозен. Заключението е на съдебния лекар д-р Христо Еленски, който е направил аутопсията. Според него стомасите на двамата може да са като от медицински учебник за хора, подложени на продължителен глад. Също така огледът потвърдил, че печката в къщата не е била палена продължително време. Тялото на сина е било открито полуголо, което е способствало за смъртоносното измръзване, особено ако Костадин е пренощувал така. Според д-р Еленски и двамата са починали в рамките на 24 часа, като първи е предал Богу дух 101-годишният Жеко. Вероятният ден на смъртта е петък.

В този ден двамата за последно са били видени живи. Съселяни ги чули да се карат в общия им дом, а по-късно същата вечер синът Костадин е бил забелязан да по улиците на селото под въздействието на алкохол. Според съдебния лекар възрастните хора са били класически пример за изоставени и занемарени старци, които никой не е поглеждал дълго време.

Версията, че старците са умрели от глад срещна възражение лично от дъщерята на Жеко - Желязка. В телефонен разговор тя категорично отрече такава възможност. „Ако подобно нещо се появи по вестниците - ще ги съдя“, заяви афектирано жената. На възражението, че това е заключение на съдебен лекар, Желязка бе категорична: „Тогава ще съдя него“. Според нея е абсурдно да се твърди, че двама души могат да починат едновременно от студ и глад, а ако не е било едновременно - защо брат й не е съобщил за нещастието. „Той имаше психически проблеми, но можеше да се разчита на него да гледа баща ми“, категорична е Желязка. За последно тя видяла баща си и брат си на Коледа, 25-ти декември. „Печката гореше, имаше за ядене. Храниха се нормално и двамата. Татко само бе поизнемощял, но още сам се грижеше за себе си. Брат ми пък бе спрял цигарите и даже ми изглеждаше по-добре“, нареждаше през сълзи Желязка.

Че старците са били хранени от социалния патронаж в Любимец потвърди и кметът на Лозен Ангел Гинев. „Лично съм виждал канчетата, които им носеха вкъщи. Дървата за огрев - също. Помагаха им от Червения кръст“, твърди той. Патронажът идвал и преди, и след празниците, в интервал от няколко дни. Абсурд е някой да умре от глад за толкова кратко време, твърди и Желязка. Във версията за гладуване има странно противоречие - в джобовете на починалите са открити макар и не много големи суми от пенсиите им – стотина лева. Хората са можели да си купят нещо за ядене, покрай пазаруването на нещо за пиене, което, както лозенци твърдят, е ставало често.

В емоционалния разговор с дъщерята, Желязка открои възможност за нещастен случай покрай честите скандали между баща й и брат й. Заключението на д-р Еленски обаче е, че по телата няма никакви следи от насилие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини