От х:

Днес в x:

Съдебният лекар: Старците умрели от глад и студ. Дъщерята: Не вярвам, ще съдя доктора

Допреди година Жеко и Костадин бяха жизнени и в добро здраве


Глад и студ са причината за смъртта на 101-годишния Жеко Пасков и 75-годишния му син Костадин в любимешкото село Лозен. Заключението е на съдебния лекар д-р Христо Еленски, който е направил аутопсията. Според него стомасите на двамата може да са като от медицински учебник за хора, подложени на продължителен глад. Също така огледът потвърдил, че печката в къщата не е била палена продължително време. Тялото на сина е било открито полуголо, което е способствало за смъртоносното измръзване, особено ако Костадин е пренощувал така. Според д-р Еленски и двамата са починали в рамките на 24 часа, като първи е предал Богу дух 101-годишният Жеко. Вероятният ден на смъртта е петък.

В този ден двамата за последно са били видени живи. Съселяни ги чули да се карат в общия им дом, а по-късно същата вечер синът Костадин е бил забелязан да по улиците на селото под въздействието на алкохол. Според съдебния лекар възрастните хора са били класически пример за изоставени и занемарени старци, които никой не е поглеждал дълго време.

Версията, че старците са умрели от глад срещна възражение лично от дъщерята на Жеко - Желязка. В телефонен разговор тя категорично отрече такава възможност. „Ако подобно нещо се появи по вестниците - ще ги съдя“, заяви афектирано жената. На възражението, че това е заключение на съдебен лекар, Желязка бе категорична: „Тогава ще съдя него“. Според нея е абсурдно да се твърди, че двама души могат да починат едновременно от студ и глад, а ако не е било едновременно - защо брат й не е съобщил за нещастието. „Той имаше психически проблеми, но можеше да се разчита на него да гледа баща ми“, категорична е Желязка. За последно тя видяла баща си и брат си на Коледа, 25-ти декември. „Печката гореше, имаше за ядене. Храниха се нормално и двамата. Татко само бе поизнемощял, но още сам се грижеше за себе си. Брат ми пък бе спрял цигарите и даже ми изглеждаше по-добре“, нареждаше през сълзи Желязка.

Че старците са били хранени от социалния патронаж в Любимец потвърди и кметът на Лозен Ангел Гинев. „Лично съм виждал канчетата, които им носеха вкъщи. Дървата за огрев - също. Помагаха им от Червения кръст“, твърди той. Патронажът идвал и преди, и след празниците, в интервал от няколко дни. Абсурд е някой да умре от глад за толкова кратко време, твърди и Желязка. Във версията за гладуване има странно противоречие - в джобовете на починалите са открити макар и не много големи суми от пенсиите им – стотина лева. Хората са можели да си купят нещо за ядене, покрай пазаруването на нещо за пиене, което, както лозенци твърдят, е ставало често.

В емоционалния разговор с дъщерята, Желязка открои възможност за нещастен случай покрай честите скандали между баща й и брат й. Заключението на д-р Еленски обаче е, че по телата няма никакви следи от насилие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини