От х:

Днес в x:

Почетоха с молитва и курбан първомъченик на вярата

Дер Храч Мурадян благослови богомолците

С курбан и празнична служба днес арменската общност в Хасково отбеляза храмовия празник на църквата си „Сурп Степанос” на ул. „Добруджа”. За тържествената литургия дойде пловдивският свещеник на арменската апостолическа църква Дер Храч Мурадян.

Празничната програма завърши с вкусен телешки курбан, „измайсторен” от обущаря Таквор и празнична детска програма с песни и стихове.

Празникът в чест на „Сурп Степанос/ или Свети Стефан, е един от най-голечмите за Арменската християнска църква. Всъщност Свети Стефан е дълбоко почитан от всички течения на християнската религия, защото единодушно е признат за първомъченик. По подобие на Исус Христос е бил екзекутиран заради убежденията си, но вместо разпване е бил публично пребит с камън. Пак по подобие на Синът Божий и Стефан е бил обвинен и набеден за престъпник от членовете на Синедриона/еврейските първосвещеници/. Той е първия загинал за християнската вяра след Исус и се твърди, че пак като него, правел чудеса. За някои християни е "Втори Исус", още повече, посочват те, че Свети Стефан е бил само обикновен човек.

В историята на религията Свети Стефан е известен и като основателят на първата реална християнска община-в Йерусалим

Г.Христов

храмът "Сурп Степанос"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини