От х:

Днес в x:

Свещеници от Трявна осветили хасковски храм

"Света Петка" вече работи

Свещеници от Трявна дойдоха за да осветят непризнавания досега от църквата параклис „Света Петка” в Македонската махала. Китното параклисче бе започнато на 21-ви март 2011-та година , но по изрична заповед на владиката Дядо Николай, нито един хасковски свещеник не дойде да благослонви начинанието. Храмът бе вдигнат бързо, а отпреди няколко седмици е вече с нов иконостас и стенописи, но все така без религиозна санкция. По молба на кмета Георги Иванов, майсторът на иконостаса Дарин Божков поикал свещеници от родна Трявна, които вчера осветили божията обител, каза шефът на туристическия информационен център Красимир Пилев. „Не бива заради разногласия между хората да страда вярата им в Бога” допълни той. От днес параклисчето на ул. Днепър може да приема богомолци. Първите жители на махалата запалиха по свещичка за здраве и берекет.

Параклисът е изграден изцяло с дарения на гражданите. Негов архитект е Нина Танчева а автор на стенописите –хасковския художник Михо Михов.

Храмът е общинска собственост и като такава е с установено работно време. До Нова година ще е всеки ден от 8,30 до 12,00 и от 13,00 до 17,00 часа. После ще се мисли за друг експлоатационен график.

Г.Христов

Първите миряни запалиха свещичка днес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини