От х:

Днес в x:

Земеделци: Изкоп за водопровод ни съсипа нивите

Денка Георгиева, Гергана Грозкова и Владимир Грозев през изкопа, разцепил нивите им

Изкоп за водопроводна тръба край Ябълково съсипа нивите на земеделци от селото. Засегнатите площи се намират край трасето на строящата се магистрала „Марица“ между помпената станция на ВиК и реката. Местността се нарича „Бюкя“ и е най-плодородната земя на селото, заявиха собствениците на засегнатите ниви Денка Георгиева, Владимир Грозев и Гергана Грозкова.

Огромният изкоп за тръбата забелязал Владимир преди няколко дни. Багерът цепел директно през нивите, като съсипвал посевите. Широчината на изкопа е поне няколко метра, а дълбочината – над 2. Дължината – стотици метри.

„Съсипаха ни 6.5 декарова нива, засята с елитен сорт семена. Лев и седемдесет е килограмът“, заявява Гергана. Владимир обяснява, че от този сорт се добива между 600 и 700 кг жито от декар. От добива могат да се ползват и семена в продължение на 4 години.

Изкопът за водопровода е съсипал и 4-декаровата нива на Денка Георгиева. „Изобщо не сме предупредени за изграждането на този водопровод. Как е възможно подобно нехайство“, недоумява жената. Тя допълва, че вече е подадена жалба в община Димитровград.

Според земеделците от Ябълково този водопровод вероятно свързва помпената станция на ВиК Хасково с река Марица. Те отричат нивите им да са били отчуждени за строителството, както и да са получили обезщетение. „Когато се прави подобен изкоп, хумусният слой се запазва и след зариването отново се настила на мястото му“, обяснява пък Владимир Грозев.

От ВиК Хасково заявиха, че за това трасе има проект, съгласуван с тях. Но възложител на строителството е Агенция „Пътна инфраструктура“, която изгражда магистралата. Трасето на водопровода трябвало до пресече аутобана. „Нямаме отношение към този проблем. Хората би трябвало да са обезщетени“, заяви управителят на ВиК Атанас Бързев. Главният инженер на водното дружество Никола Каракехайов пък обясни, че процедурата по съгласуване на проекта е от 2007 година. През март 2012 той е приет от Национален експертен съвет, председателстван от заместник министъра Добромир Симидчиев. „Това означава, че всички проекти са одобрени, минало е съгласуване на всички нива, а собствениците, през чиито парцели минава трасето, са обезщетени“, категоричен бе той. Той допълни, че всички етапи на строителството се наблюдават от АПИ, а ВиК, след съгласуването на проекта с тях, трябва само да участва в 72-часовите проби при приемането на обекта. Но водното дружество имало отношение единствено към експлоатационните параметри на водопровода, а отношенията със собствениците на земи са проблем на възложителя.

Изпълнител на обекта е благоевградската фирма „Агромах“. За трасето край Ябълково обаче бил нает подизпълнител от Стара Загора.

Каракехайов предположи, че е възможно засегнатите земеделци да не подозират, че тези ниви са били отчуждени и обезщетени. Главният инженер на ВиК допусна, че е възможно и фирмата изпълнител да се е отклонила от проектираното трасе, но допълни, че тази възможност е не повече от един процент.

Според Денка Георгиева обаче няма как нивата им да е отчуждена, а те да не знаят. „Купили сме я през 2012 година, тогава ни е издаден и нотариален акт. Освен това ние декларираме тези площи за европейски субсидии. Ако е отчужден теренът или част от него, при вписването това щеше да стане ясно“, категорична е тя.

Служителят в областната администрация, който отговаря за отчуждаването на терени за аутобана, е в отпуск. Оттам обещаха след Нова година да внесат яснота в случая, доколкото този проблем е в правомощията на администрацията.

Тодор Кръшков

Не само изкопът е проблем, тежките машини са изпогазили посевите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини