От х:

Днес в x:

Шестгодишен се пребори със задачите на батковците

Шестгодишно момченце се представи успешно на Коледното състезание по математика в Хасково. Малкият Александър Жеков от 10-та детска градина е решил безпроблемно задачите за първокласници.

Той беше и най-малкия участник в провелото се на 15 декември състезание и затова беше отличен при връчването на грамотите и медалите наред с най-добрите в Дома на учителя днес. В отвореното състезание, което е под шапката на Съюза на математиците в България, с организатор - секцията на съюза в Хасково, са участвали ученици от 1 до 12 клас.

И както се казва: „Нищо случайно няма“, а в случая и другата популярна сентенция: „Кръвта вода не става“, важат за Алекс с пълна сила. Първата си математическа задача той решава още на 5 години. По числата и аритметиката се запалил покрай батко, който е на 11 години и има вече една кола златни и сребърни медали от национални състезания през тази година. Майката на Алекс инж. Снежана Жекова е възпитаничка на Математическата в Хасково, а таткото също ги насърчава.

При най-големите, първите места от 12-ти до 6-ти клас са за учениците на МГ: Борислава Гачева, Димитър Ряпов, Йона Георгиева, Димитър Карев, Александър Георгиев и Катрин Кръстева. При петокласниците златният медал е за Моника Игнатова от „Св. Климент“. Гергана Делчева от „Св. Ив. Рилски“ е първа в групата на 4-клас. Първа при трети клас е Марина Господинова от ОУ“ Л. Каравелов“. При второкласниците златото е за Георги Георгиев от ОУ“ Ш. Петьофи“.

Първокласникът от Училище“ Св. Иван Рилски“ Иван Цветков беше отличен като най-добър в своята група. Седем деца от първи клас пък получиха грамоти и медали за трето място.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини