От х:

Днес в x:

Исов връща жандармерия, Станчев иде с две гаубици

Жандармерийското формирование да се върне в Хасково е поискал с писмо до МВР временният областен управител Кадир Исов.

Вcпрeки че преди около пет години жандармерията в региона беше преместена заради преценка, че подобна структура не е необходима, според областния настоящата ситуация налага отново връщането й.

Губернаторът аргументира искането си предвид бежанския натиск, наличието на три имиграционни лагера в Хасковско, както и факта, че в областта има две натоварени ГКПП- та. Освен това все още не е приключил ремонта на пропускателния пункт Капитан Андреево, който допълнително затруднява организацията по движението.

Освен това се оказва, че реконструкцията там вече закъснява с 6 месеца, заради недостатъчен ресурс от страна на фирмата -изпълнител „Сивато“ ООД Стра Загора да завърши поетата поръчка, обясни Исов. Затова той е поставил нота на дружеството до края на тази година да изготви и представи в областната администрация план за приключването на ремонтните дейности на най-големия у нас граничен контролно-пропускателен пункт. В противен случай , договорът ще бъде развален и ще бъде обявена нова обществена поръчка.

Относно инцидента, при който в бежанския лагер в Харманли изгоряха преди дни три палатки, а шефът на центъра поиска проверка заради съмнение за умишлен палеж, Кадир Исов съобщи, че според събраните данни не е имало умишлени действия, а става въпрос за небрежност и невнимание.

По време на пресконференцията стана ясно, че докато Кадир Исов е на предколедна среща с медиите, заместник-областния Иван Станчев се е нагърбил с тежката задача да докара чак от Велико Търново две гаубици, които ще бъдат разположени в парка до бившето военно поделение на ул.“Булаир“, където бе реставриран паметникът на Десети Родопски полк.

Първоначалната идея на мястото да бъдат позиционирани четири гаубици от полигона край Корен, участвали в реални бойни действия в Хасковско, за да имат оръдията местна история отпаднала, защото се оказало, че не са годни за изложение.

 

 

М.Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини