От х:

Днес в x:

Майката на Чакъра Мара: Искам да осъдят Бойко, но дали на Цацаров му стиска

Г-жо Чакърова, видели сте всичко, което се случи със сина ви на 10 декември, преди 10 години. Какво си спомняте?

Аз бях на вилата, тук. Сутринта към 8 часа дойдоха трима полицаи от Харманли. Тодор беше с автомат. Когато дойдоха, започна да стреля във въздуха, за да се върнат. Тогава излязох от вилата. Полицията ме изведе навън и започнаха да правят каквото си искат. Бяха дошли за убийство. Казах им, че той е буен. Обещаха, че ще изчакат малко, да му минат нервите. Но излъгаха. После дойде и по-малкия ми внук Добромир. Поискахме телефон, за да разговаряме с Тодор, но ни отказаха. След няколко часа, около 16 ч. пристигна и Бойко с много народ. Бяха над 30 барети с кучета. Започнаха да гърмят , да хвърлят димки. Запалиха постройката. Вторият етаж пламна, плочата висна надолу. В първия етаж направиха с оръжията дупки колкото кола.

Тодор къде се укриваше?

Тодор беше на втория етаж. Горе нямаше нито тоалетна, нито храна. Казаха, че ще изчакат да се вразуми и всичко ще си мине по реда. Тодор от затвор не се плаши.

Защо Тодор имаше автомат?

Защото ги очакваше. Предупредиха го негови хора в полицията, че е нарочен и няма да му се размине.

Но те са го търсили, защото е имал присъда и е трябвало да влезе в затвора, защо не отиде с полицаите поне за справка?

Защото той нямаше все още призовка. Искаха да го вкарат преждевременно. А и не само за това. Не се барикадира заради затвора. Това не е нещо ново за него. 18-та си годишнина Тодор навърши в затвора. Тогава го бяха обявили за партизанин и го преследваха по политически причини. А ставаше въпрос за една невинна детска любов. Бяха влюбени с едно местно момиче, но родителите й не разрешаваха да се виждат. Тодор беше на 17-години, катастрофира с мотор. Тогава тя се грижеше за него в болницата, когато се възстанови, просто избягаха с още няколко хлапета. Ходели по някакви забутани села и крадели от магазините по малко храна, колкото да не умрат от глад. Хванаха ги край границата и всички момчета ги осъдиха и тикнаха в затвора за 4 години. Така че това със затвора на Тодор му е ясно. Сега работата не беше такава.

Истината е, че много полицаи се страхуваха от него. С някои от местните имаха вражда още от детството си. После, когато взе паркинга „ Гергана“, той не ги допускаше вътре, а те искаха да контролират всичко. И не е само това. И сега повечето все още ги е страх. 10 години все се говореше из Харманли жив ли е Тодор или не! Всеки в Харманли ще ви каже, че на никого една лоша дума не е проронил. Беше от малък много буен, но винаги справедлив! За хората беше справедлив, а за полицията-вреден!

Знаеше ли нещо Тодор, което можеше да уличи висшестоящи полицаи?

Знаеше. Но вече няма как да го разберете. Само ще кажа, че ако не е знаел нещо за тях, нямаше да го убият! Така ли се гърми човек?!

Синът ви десняк или левичар беше, защото след ексхумацията стана ясно, че шрапнели от граната са открити в лявото бедро отзад, което е сред доказателствата, променящи първоначалната версия за самоубийство?

Десняк.

В България разследването бе прекратено, защото бе установено, че няма престъпление и той се е самоубил с граната. В Страсбург обаче казаха друго.

Акцията кой води!? Лично той - генерала! Обвинявам него за смъртта на Тодор. Всичко разрушиха. Когато погребахме сина ми, ние не го видяхме. Нито разбрахме истината точно как е убит. После стана ясно, че са го събирали в чувал и така са го сложили в ковчега. Дадоха ни го в закован със стоманени пирони. Когато сега, на 14-ти ноември, дойдоха да го извадят от гроба, аз не отидох. Бяха само единият внук, сина му на Тодор и дъщеря ми - сестра му. Не отидох, защото нямаше да издържа.

Сега обаче възобновиха разследването за смъртта му, какви са ви очакванията, какво ще ви донесе поне малко удовлетворение?

Ще съм доволна, ако осъдят Бойко, защото правата на човека са еднакви за всички, независимо на какъв пост си - дали си журналист, дали си премиер, дали обикновен човек. Но той продължава да се инати и да не признава.

Аз мисля, че някой ще си получи наказанието за смъртта на сина му. Без наказание, няма да стане. Да видим сега дали на Цацаров ще му стиска срещу Бойко, да видим какво ще направи!

 Интервю на Мая Манолова

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини