От х:

Днес в x:

Вадят Чъкъра от гроба

Тленните останки на Тодор Димов-Чакъра ще бъдат извадени от гроба му в Харманли. За предстоящата ексхумация съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Тя ще бъде направена по искане на Софийската военно-окръжна прокуратура.

Според експертите въпреки че от смъртта на Чакъра са минали 10 години, има шанс нов оглед на трупа му да извади важни факти, които навремето са били пропуснати.

Тодор-Чакъра беше убит във фамилната вила край Харманли на 10 декември 2003 г. при полицейска акция, ръководена лично от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. В къщата край града Чакъра се барикадира, за да не влезе в затвора за кражба.

По-късно районът беше обкръжен. Под мощния обстрел с гранатомети къщата пламна. Когато стрелбата утихна беше съобщено, че Чакъра е мъртъв. Военната прокуратура тогава прекрати разследването с мотива, че Тодор Димов се е самоубил с граната.

Делото за смъртта на Чакъра бе възобновено след решение на Европейският съд в края на миналата година. Магистратите в Страсбург отсъдиха, че в България е използвана неправомерна сила, причинила смъртта му, а разследването е било повърхностно.

Преди няколко месеца Бойко Борисов, който пое лична отговорност за стрелбата преди 10 години, спомена че има доказателства, че Чакъра се е самоубил. В Съдебна медицина се пазел буркан с откъснат пръст, на който има халка от граната. Според сина на Чакъра обаче металната пластина вероятно е била поставена след смъртта му, защото баща му бил десничар.

Патоанатомът на Хасково д-р Христо Еленски отрече при него да има

подобно веществено доказателство.

Близките на Чакъра обясниха, че нямат нищо против да се разрови гробът му, за да излезе истината наяве. Те се съмняват, че става дума за самоубийство.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини