От х:

Днес в x:

Хасковската прокуратура поема Бойко Борисов за стрелбата срещу Чакъра?

Бойко Борисов като главен секретар на МВР в Хасково. Снимка: архив

Ако разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов за стрелбата с гранатомети срещу Тодор Димов – Чакъра бъде възобновено, то ще бъде поето по компетентност от хасковската окръжна прокуратура. Рестартът на разследването бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров. За това трябва да се произнесе Върховният касационен съд.

Тодор Димов Чакъра загина при спецакция на полицията през 2003 година край Харманли, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Случаят бе разследван от военна прокуратура, под чиято юрисдикция се намираше тогава МВР. Военен прокурор е прекратил делото със свое постановление, потвърдено от Военния съд. Военните магистрати са приели, че Тодор Димов се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията.

По време на разследването през 2004 година Бойко Борисов даде показания пред военен следовател в Хасково. След разпита той заяви пред репортери в Съдебната палата, че не чувства вина за смъртта на Чакъра, който си е позволил да стреля срещу полицаи. При подобен случай бих издал същата заповед, категоричен бе генералът.

През ноември миналата година обаче Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за отнемането на правото на живот на Чакъра и присъди за наследниците му обезщетение от 50 000 евро.

Съдът в Страсбург приема, че не е било проведено ефективно разследване и определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Според промените в НПК през 2008 година служителите на МВР вече са под юрисдикцията на гражданските съдилища и прокуратури. Така, ако бъде възобновено, разследването срещу Бойко Борисов ще се води от окръжната прокуратура в Хасково. Шефът й Иван Ванчев заяви пред Haskovo.net, че при тях все още няма писмо от ВКС. Ако им възложат разследването обаче, то ще бъде проведено по правилата. Ако пък се стигне до обвинителен акт, Бойко Борисов ще трябва да застане пред хасковски магистрати от окръжния съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини