От х:

Днес в x:

Ексхумирали тялото на Тодор Димов-Чакъра

Екип от военни прокурори, военни следователи, съдебни медици и други експерти е извършил ексхумация на тялото на Тодор Димов-Чакъра, погребан в гробищния парк на община Харманли.

От останките на Чакъра са взети проби, като ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му.

Разследването за смъртта на Тодор Димов -Чакъра беше възобновено след като съдът в Страсбург осъди България за смъртта му. През декември 2003 г. Чакъра бе обстрелван с гранатомет в къщата си в Харманли, а после следствието прие, че се е взривил с ръчна граната. Акцията бе проведена по заповед на Бойко Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР.

Заради съдебното решение, през юни тази година разследването у нас бе възобноовено, като делото бе прехвърлено от Пловдив в столицата.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров, възобновеното разследване е възложено на Военно-окръжната прокуратура в София.

Екип от военни прокурори и следователи и експерти са направили допълнителен оглед на вилата в местността "Юрутлука". Огледани са помещения, вътрешни стени, както и запазени следи от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед.

Ексхумацията и огледите са били направени със съгласието и в присъствието на сестрата на Чакъра и един от синовете му.

В края на октомври Бойко Борисов бе разпитван близо 2 часа във Военно-окръжната прокуратура по делото. Още след като стана известно решението на съда в Страсбург той коментира, че не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра.

„Чакъра стреля по полицаи. Първо, той се самоуби, много добре знаете. Второ, цял ден държа полицаи заложници и стреля с "Калашник" по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да се стреля по полицаи", заяви преди година Борисов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини