От х:

Днес в x:

Младите не щат мизерните заплати, искат бизнес

Антоанета Станчева (в средата) и две от консултантките

Голяма част от младежите искат да започнат собствен бизнес след завършване на училище. Обикновено гимназистите са привлечени от тази идея, тъй като не желаят да работят за малко пари. Това разказа ръководителят на сдружение „Икар“ Антоанета Станчева. Заедно с още трима обучители те дадоха заключителна пресконференция на националната програма „Младежки консултативен информационен център /МИКЦ/.

По програмата са консултирани 298 младежи до 19-годишна възраст в три три направления – младежко предприемачество за започване на собствен бизнес, умения за търсене на работа и кратък мотивационен курс при кандидатстване за работа в България и Европейския съюз. Консултантите главно са посещавали ученически общежития и са ходили по селата, където достъпът до тази информация е по-ограничен. В тази насока резултатите са показателни – най-голям брой са консултираните от селата – 137 души, от малките градове в областта са 87 човека и май-малко са от Хасково – 23 гимназисти. 261 от младежите са се консултирали само веднъж, а 31 от тях са потърсили втори и трети път услугите на консултантите. 86 пък са с културни и етнически различия, а 23 са със специални нужди.

По програмата са проведени и обучения, от които са се възползвали 904 младежи. Те са осведомявани по три теми – равенство на половете, превенция за трафик на хора при излизане зад граница и социална адаптация на млади неграмотни родители. Част от заниманията са проведени в хасковския квартал „Република“. Там обаче обучителите са се сблъскали с майки, които ходили да питат какво ще им се даде, ако се запишат.

Програмата МИКЦ е ситуирана във всички областни центрове в страната. Създаден е и сайт www.mikc-ikar.org. От началото на годината са отчетени 5596 посещения от 3590 посетители. 28% от посетителите са от Хасково. Предстои кандидатстване по други програми, каза Антоанета Станчева.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини