От х:

Днес в x:

Татяна Лолова получава "Икар" за изключителен принос към театъра

Татяна Лолова (1934-2021) е носителят на наградата "Икар" за изключителен принос към театъра. Управителният съвет на Съюза на артистите е гласувал отличието на една от най-обичаните български актриси още в началото на февруари, информират от съюза.

Наградата трябваше да бъде обявена заедно с номинациите във всички категории на 27 март. Заради трагичната вест, помрачила всички българи, почетното отличие ще бъде връчено посмъртно. Голямата българска театрална, кино и телевизионна актриса почина на 22 март след мозъчносъдово заболяване.
По традиция, отличията се присъждат от 1974 г. в деня на театъра, но за втора година, церемонията се отлага поради създалата се епидемична обстановка. Новата дата е 11 май, а мястото - Народният театър "Иван Вазов".

Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на 17-ото издание на Софийския театрален салон, част от календара с културните събития на Столичната община за 2021 г., както и от Националния културен календар.

Комисията, определила номинациите в основните категории, е в състав - доц. Асен Терзиев (театровед), доц. Мария Диманова (сценограф), Стилиян Петров (режисьор), Деница Езекиева (театровед), Ива Тодорова (актриса) и Славчо Николов (композитор).

В комисията, определила най-добрите постижения в кукленото изкуство, са Никола Вандов - театровед, Мая Бежанска - актриса, и Петя Караджова - сценограф.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини