От х:

Днес в x:

Номинират хасковски спектакъл за Икар?

Селекционери ще гледат хасковския спектакъл „Държавните липи“ за номинациите на наградите „Икар“ на 1 декември. Ако получи овациите на театроведите постановката на Мариус Куркински ще си оспорва предстижния приз с най-добрите заглавия през тази година. Наградите ще се връчат през март 2012 година.

Ето какво казва за спектакъла режисьорът Мариус Куркински :”Държавата е засадила дръвчета. Липи !На кого ще пазят сянка тези липи?

На народа, на човека или на царя, докато пътува към народа.

Ст.Л.Костов пише пиеса за един от най-древните и болезнени въпроси – Държавата и човека.

В “Държавните липи” държавата посещава личността.Държавата пребива своя добър гражданин, само защото е отскубнал две липички, ощетил е държавния проект. Но щом държавата пребива някого за толкова дребно провинение, значи има кого да пребие, значи има някой, има личност! Тъжна утеха!

Да не говорим, че този народ, който е преминал през бездната на петвековна историческа обреченост, разчитайки само на своята вяра, труд и душевна красота, излята в автентичтия фолклор, този народ не трябва да бъде пребиван за нищо.

Но така става. Човекът е пребит от представител на държавата за нищо и пак човекът, личността ще намери сили за спасение. Отива на сватба. Тъжна утеха !

Но нали представителя на държавата е също човек, самозабравил се човек.Тук въпросът се усложнява. Аз или държавата? Личността, която мисли за другите , избира и двете. Аз в държавата. Вглеждам се в другите, не преча, не обиждам, търся себе си."

В спектакъла участват Стелиян Николов, Иванка Шекерова, Стефан Цирков,Ивайло Димитров, Ева ВасеваЛазарина Коткова, Петър Влайков,Никола Ефтимов.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини