От х:

Днес в x:

Хасково остана без А +, спешно търсят кръв за празниците

Хората даряват само при нужда, но понякога нуждата може да изпревари даряването

Хасковската болница е с опасно малка наличност на кръв, алармираха днес от отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ. Спешно се търсят всички видове отрицателни кръвни групи. Парадоксално, но в остра липса е и най-разпространената група А положителна. Оказа се, че през последните дни са разпратени над 20 сака с кръв за хирургичните отделения в Хасково, Харманли и Свиленград. В комбинация от все по-намаляващите доброволни кръводарители, това е изправило местния кръвопреливен център пред криза. Лекарите умоляват всеки, който може, да дари кръв и припомнят, че дарението е с цената на човешки живот. Нуждата би могла са стане критична в двуседмичната ваканция по празниците, когато повечето от институциите няма да работят, а голяма част от хората напускат града. По традиция пък навръх Коледа и Нова година има доста спешни случаи.

За целта се организира предколедна кампания за даряване на кръв. Тя ще се проведе на 16-ти декември в зала „Гросето“ Димитровград и на 18-ти декември в кръвопреливния център в Хасково до АГО, както и в конферентната зала на МБАЛ, до сградата на администрацията.

2086 са кръводарителите през тази година, но огромното мнозинство са дарили от нужда за техни роднини. Само 388 са дали кръв без повод. Един от тях бе Пенко Гочев от Харманли. 53-годишният мъж е давал кръв повече от 30 пъти, като започнал още от казармата на 18-годишна възраст. Чистосърдечно заяви, че не му трябват нито пари, нито дори обичайното колетче със сладки неща, прави го за да помага. Дори на непознати. А заради познати, какъвто бе днешния случай, бил пътя от родния Харманли до Хасково. Той обаче бе единственият редовен кръводарител от близо дузината, изпълнили приемната на Центъра. Останалите бяха там по конкретен повод - лечението на свои роднини.

Тази година проблемът с набавянето на кръв станал още по щекотлив, защото от службата по трудова медицина започнали стриктно да следят за прилагането на член 157 от Кодекса на труда. Той гласи, че кръводарителят трябва да бъде пуснат в незабавен отпуск в деня на кръводаряване и следващия. В предишни години редовните донори, като големите фирмите, намествали двата почивни дни съобразно интензивността на работата. Сега обаче ако 40 души от едно предприятие дарят кръв, то излизайки в отпуск едновременно, могат да блокират производствения процес.

Г.Христов

Има нужда от всички кръвни групи, но най-вече от А+

В кръвопреливния имаше доста чакащи, зада дарят на свои нуждаещи се познати
С изключение на харманлиеца Пенко, който дарява и на непознати
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини