От х:

Днес в x:

Кръвта на дълголетниците е с някои значими разлики

Скорошно проучване, публикувано в GeroScience, разкрива някои общи биомаркери в кръвта на столетниците

Още Платон и Аристотел са обсъждали процеса на стареене преди повече от 2300 години. Въпросът за дълголетието е вълнувал почти всеки древен философ. Междувременно броят на столетниците се удвоява приблизително на всеки десет години от 1970 г. насам. Стремежът към разбиране на тайните зад изключителното дълголетие обаче не е лесен. Това включва разкриване на сложното взаимодействие между начина на живот, гените, стреса, диетата и други детайли.

Скорошно проучване на Karolinska Institutet, публикувано в GeroScience, разкрива някои общи биомаркери, включително нива на холестерол и глюкоза, при хора, които живеят след 90 години.

Досега проучванията на столетници често са били в малък мащаб и са фокусирани върху избрана група, например, като се изключват столетници, които живеят в домове за възрастни хора.

Новото проучване е много по-мащабно и включва не само столетници, но и 90-годишни хора. То сравнява техните биомаркери, с тези на хора със средна продължителност на живота. Общия брой на изследваните е 44 000 души от Швеция.

Изводите са, че столетниците имат по-ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина от шейсетте години нагоре.

Столетниците рядко показват изключително високи или ниски стойности.

Например, много малко от столетниците са имали ниво на глюкоза над 6,5 mmol/L по-рано в живота си или ниво на креатинин над 125 µmol/L.

Когато изследвахме кои биомаркери са свързани с вероятността за достигане на 100, открихме, че всички с изключение на два (алат и албумин) от 12-те биомаркера показват връзка с вероятността да се навършат 100. Това се запазва дори след отчитане на възрастта, пола и възможни заболявания.

Хората в най-ниските от пет групи нива на общ холестерол и желязо са имали по-малък шанс да достигнат 100 години в сравнение с тези с по-високи нива.

Междувременно хората с по-високи нива на глюкоза, креатинин, пикочна киселина и маркери за чернодробна функция също намаляват шанса да станат столетници.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини