От х:

Днес в x:

0 °C

Кръв от човешка пъпна връв регенерира мозъците на възрастни мишки

Учени възстановиха спомените и способността за учене на възрастни мишки, като инжектираха мозъците им с кръв от човешка пъпна връв.

Предишно изследване демонстрира, че кръвта на тийнейджърите подмладява възрастни мишки, новото обаче сочи, че кръвта от пъпната връв има още по-мощен ефект.

Изследователите предполагат, че един ден свойствата на пъпната връв ще се използват за забавяне на нервната дегенерация и при хора.

Изследването е вълнуващо защото демонстрира подценявания потенциал на кръвта и плзамата за предотвратяване разрушителния ефект на стареенето.

В рамките на изследването, учените взели кръв от хора на различна възраст: пъпна връв от бебета, младежи на възраст 19-24 години и хора на възраст между 61 и 82 години.

Екипът инжектирал плазмата от кръвните проби във възрастни мишки.

Животните инжектирани с плазма от пъпна връв започнали да се справят по-добре в поведенческите тестове, в сравнение с връстниците си, паметта им също се подобрила.

Отново започнали да си правят гнезда – умение, които възрастните животни обикновено губят.

На клетъчно ниво, изследователите наблюдавали увеличена активност в хипокампуса – областта от мозъка отговорна за ученето и спомените и една от първите засегнати с напредване на възрастта.

Подобни, но далеч по-малко впечатляващи били резултатите на мишките, инжетирани с плазма от младежи на възраст 19-24 години. При третата група, получила плазма от възрастни хора, не били наблюдавани подобрения.

Изследването подкрепя серия от предишни публикации, според които някакво подмладяващо вещество в човешката кръв намалява или губи ефекта си с напредване на възрастта. Това означава, че един ден бихме могли да го използваме за предотвратяване разрушителния ефект на годините върху мозъка.

Един от най-новите кандидати за тази тайна съставка против стареене е протеинът TIMP2, учените открили необичайно високи нива на протеина в кръвта от пъпната врав, в сравнение с кръвните проби от по-възрастните.

Предишни изследвания върху кръвта на млади мишки, също откриха доказателства, че протеинът GDF11 проявява сходен подмладяващ ефект.

Проблемът е, че учените все още не знаят по какъв начин работят протеините.

Някои изследователи обаче са скептично настроени – Роб Хауърд от University College в Лондон заявява, че това което учените са научили от изследванията върху Алцхаймер е, че “почти всичко е ефективно при животните, нищо до момента не е проработило при хората”.

В момента в Станфордския университет се провежда клинично изпитване, което трябва да установи ефекта на кръвта извлечена от хора под 30-годишна възраст при пациенти с Алцхаймер.

Редица стартъпи също прибират безумни суми от доброволци, за да ги инжектират с кръвта на млади хора, макар до момента да липсват доказателства, че методът е ефективен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини